Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru rafie

RÁFIE, rafii, s. f. Numele mai multor specii de plante din familia palmierilor, cu tulpina scurtă și groasă, ale căror frunze au nervuri foarte rezistente (Raphia); plantă din aceste specii. ♦ P. restr. (Cu sens colectiv) Fibre textile, elastice și rezistente, obținute din nervurile și din teaca frunzelor acestor plante; p. ext. fibre obținute din coajă de tei. – Din fr. raphia.
RÁFIE, rafii, s. f. Numele mai multor specii de plante din familia palmierilor, cu tulpina scurtă și groasă, ale căror frunze au nervuri foarte rezistente (Raphia); plantă din aceste specii. ♦ P. restr. Fibre obținute din nervurile și din teaca frunzelor acestor plante (sau din coajă de tei), folosite în horticultură, în viticultură și la confecționarea unor obiecte împletite. – Din fr. raphia.
RÁFIE, rafii, s. f. Plantă exotică din familia palmierilor, cu tulpina groasă și scurtă și ale cărei frunze lungi au nervuri foarte puternice (Raphia). ♦ Fibrele obținute din nervurile frunzelor acestei plante (sau, la noi, din coajă de tei), întrebuințate în horticultură și la confecționarea unor obiecte împletite.
ráfie (-fi-e) s. f., art. ráfia (-fi-a), g.-d. art. ráfiei; (plante) pl. ráfii, art. ráfiile (-fi-i-)
ráfie s. f. (sil. -fi-e), art. ráfia (sil. -fi-a), g.-d. art. ráfiei; (plante) pl. ráfii, art. ráfiile (sil. -fi-i)
RÁFIE s.f. Nume dat mai multor plante exotice din grupa palmierilor, ale căror fibre sunt folosite la confecționarea sforilor, a legăturilor etc. ♦ Fibră obținută din nervurile frunzelor acestor plante. [Gen. -iei. / < fr. raphia, it. rafia, germ. Raphia].
-RAFÍE Element secund de compunere savantă cu semnificația „sutură chirurgicală”. [< fr. -rhaphie].
RÁFIE1 s. f. palmier exotic din Africa și America, cu tulpină tare și frunze foarte lungi. ◊ fibră din nervurile frunzelor acestui palmier. (< fr. raphia, germ. Raphia)
-RAFÍE2 elem. „sutură chirurgicală”. (< fr. -rhaphie, cf. gr. rhaphe)
RÁFIE ~i f. 1) Specie de palmieri cu tulpina scurtă și cu frunze mari. 2) Fibră obținută din nervurile frunzelor unor astfel de palmieri, care se folosește în pomicultură și în viticultură, la confecționarea unor obiecte împletite (coșuri, cutii etc.). [G.-D. rafiei] /<fr. raphia
RÁFIE (< fr.) s. f. Denumire dată fibrelor obținute din nervurile și teaca frunzelor unor specii de palmieri din genul Raphia (R. sudanica, R. elegans, R. Ruffia) cu tulpină scurtă și groasă, terminată cu o coroană de frunze de dimensiuni mari, între 15 și 20 m, originare din Africa de Sud. Sunt elastice și rezistente, având diverse utilizări. Din fructul de R. vinifera se obține vinul de palmier.
-RAFIE „sutură, cusătură”. ◊ gr. rhaphe „cusătură” > fr. -rrafie și -rrhaphie, engl. -rhaphy, germ. -rrhaphie, it. -rrafia > rom. -rafie.

Rafie dex online | sinonim

Rafie definitie

Intrare: rafie (suf.)
rafie suf.
Intrare: rafie (subst.)
rafie subst. substantiv feminin
  • silabisire: -fi-e