Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru radiolocator

RADIOLOCAT├ôR, radiolocatoare, s. n. Instala╚Ťie radar. [Pr.: -di-o-] ÔÇô Din rus. radiolokator, engl. radiolocator.
RADIOLOCAT├ôR, radiolocatoare, s. n. Instala╚Ťie radar. [Pr.: -di-o-] ÔÇô Din rus. radiolokator, engl. radiolocator.
radiolocatór (-di-o-) s. n., pl. radiolocatoáre
radiolocatór s. n. (sil. -di-o-), pl. radiolocatoáre
RADIOLOCATÓR s. v. radar.
RADIOLOCAT├ôR s.n. Post sau aparat de radioloca╚Ťie; instala╚Ťie radar. [Cf. engl. radiolocator, rus. radiolokator].
RADIOLOCATÓR s. n. radar. (< rus. radiolokator, engl. radiolocator)
RADIOLOCAT├ôR ~o├íre n. Instala╚Ťie care serve╚Öte la radioloca╚Ťie; radar. [Sil. -di-o-] /< rus. radiolokator, engl. radiolocator
RADIOLOCATOR s. (FIZ.) radar.
radiolocat├│r s. n. (tehn.) Instala╚Ťie radar ÔŚŐ ÔÇ×Speciali╚Ötii japonezi au construit un radiolocator cu ajutorul c─âruia pot fi depistate bancurile de pe╚Öti.ÔÇŁ Sc. 11 XII 77 p. 5 (din rus. radiolokator, engl. radiolocator; Th. Hristea P.E. 127; OSRI; DTP; DEX, DN3)
RADIOLOCATOR mijloc radiotehnic utilizat ├«n radioloca╚Ťie (v.) constituit dintr-un emi╚Ť─âtor de fascicule radio ╚Öi un receptor care capteaz─â undele reflectate de obstacolele ├«nt├ólnite, baz├óndu-se pe determinarea intervalului de timp dintre emisie ╚Öi recep╚Ťie, put├óndu-se calcula dep─ârtarea p├ón─â la obstacolul ├«nt├ólnit. Elementul principal al radiolocatorului este osciloscopul catodic, al c─ârui ecran este gradat ├«n unit─â╚Ťi de m─âsur─â a distan╚Ťei. Baleiajul pe orizontal─â este realizat cu o frecven╚Ť─â egal─â cu cea a emiterii fasciculelor de impulsuri. ├Än momentul emisiei pe pl─âcile de deflexie verticale se aplic─â un impuls de tensiune, iar semnalul recep╚Ťionat este aplicat acelora╚Öi pl─âci, ecranul osciloscopului prezent├ónd dou─â devia╚Ťii, una prezent├ónd semnalul ini╚Ťial, iar cealalt─â pe cel reflectat. Radiolocatorul determin─â ╚Öi coordonatele unei ╚Ťinte (azimut, unghi de ├«n─âl╚Ťare, distan╚Ť─â ╚Öi ├«n─âl╚Ťime de zbor) folosind un sistem de coordonate (rectangular, cilindric, conic sau sferic). Radiolocatorul determin─â ╚Öi viteza de mi╚Öcare a ╚Ťintei prin radiogoniometrie. Azimutul ╚Ťintei se determin─â prin metode bazate pe ac╚Ťiunea dirijat─â a sistemului de antene (semnal maxim reflectat, zone cu semnale egale etc.) citindu-se ├«n sensul acelor de ceasornic ╚Öi m─âsurat ├«n unit─â╚Ťi unghiulare (grade ╚Öi minute). Unghiul de ├«n─âl╚Ťare al ╚Ťintei ├«n plan vertical se cite╚Öte de la planul orizontal ├«n sus. Pentru radiolocatorul de bord se poate citi de la axul de zbor al avionului ├«n sus ╚Öi ├«n jos. Distan╚Ťa se determin─â m─âsur├ónd intervalul necesar de timp propag─ârii undelor electromagnetice la ╚Ťint─â ╚Öi ├«napoi. ├Än─âl╚Ťimea de zbor se determin─â dup─â calcularea unghiului de ├«n─âl╚Ťare, utiliz├óndu-se monograme, abace sau goniometre. Exist─â radiolocatoare: monoimpuls (fiecare impuls reflectat con╚Ťine informa╚Ťii complete despre pozi╚Ťia ╚Ťintei ├«n coordonate unghiulare ╚Öi distan╚Ťe, prin compararea simultan─â a amplitudinii ╚Öi fazelor semnalelor de c─âtre un sistem de antene de recep╚Ťie cu unul sau mai mul╚Ťi ???; sunt utilizate pentru ├«nso╚Ťirea automat─â a ╚Ťintei) ╚Öi coerente (separ─â ╚Ťintele mobile de cele fixe prin compararea semnalelor recep╚Ťionate cu o oscila╚Ťie de referin╚Ť─â. Radiolocatorul meteo indic─â la bordul aeronavelor pe un ecran imaginea meteo din fa╚Ťa aeronavei p├ón─â la o distan╚Ť─â de 350-550 Km ╚Öi un gizment de 120┬░, ┬▒ 60┬░ fa╚Ť─â de axa longitudinal─â a aeronavei, avertiz├ónd pilo╚Ťii asupra zonelor de furtun─â. Norii apar pe ecran cu o nuan╚Ť─â deschis─â, centrul furtunii fiind de un alb str─âlucitor.

Radiolocator dex online | sinonim

Radiolocator definitie

Intrare: radiolocator
radiolocator substantiv neutru
  • silabisire: -di-o-