Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru radiofar

RADIOFÁR, radiofaruri, s. n. Post fix de radioemisie, folosit la dirijarea navigației maritime și aeriene. ♦ Radiobaliză. [Pr.: -di-o-] – Din fr. radiophare.
RADIOFÁR, radiofaruri, s. n. Post fix de radioemisiune, folosit la dirijarea navigației maritime și aeriene. ♦ Radiobaliză. [Pr.: -di-o-] – Din fr. radiophare.
RADIOFÁR, radiofaruri, s. n. Post fix de radioemisiune, folosit ca reper în navigație.
radiofár (-di-o-) s. n., pl. radiofáruri
radiofár s. n. (sil. -di-o-), pl. radiofáruri
RADIOFÁR s. (FIZ.) radiobaliză.
RADIOFÁR s.n. Post fix de emisiune radiofonică prin semnale, servind la dirijarea navigației aeriene și marine. V. radiobaliză. [Pron. -di-o-, pl. -re, -ruri. / cf. fr. radiophare].
RADIOFÁR s. n. stație radio ale cărei semnale permit stabilirea punctului radiogoniometric. (< fr. radiophare)
RADIOFÁR ~uri n. Stație de radio fixă, care transmite semnale speciale și servește la dirijarea navigației aeriene și maritime; radiobaliză. [Sil. -di-o-] /<fr. radiophare
RADIOFAR s. radiobaliză.
RADIOFAR stațiune terestră de radioemisie care asigură navigația aeronavelor, constând dintr-un sistem de antene care transmit semnale caracteristice pe anumite frecvențe și după un anumit program de lucru, determinând punctul aeronavei în special pe vizibilitate scăzută. Poziția radiofarului este trecută în hărțile de navigație, iar programul de lucru și caracteristicile semnalelor în cartea radiofarurilor. Există radiofaruri: cu emisie circulară (punctul aeronavei fiind obținut prin măsurarea revelmentelor la radiofar cu ajutorul radiogoniometrului de bord, bazându-se pe principiul redepției dirijate); cu emisie dirijată (funcționând pe baza principiului recepției dirijate, utilizându-se o stație de radiorecepție obișnuită). Aceste radiofaruri pot fi: de aliniament (servind la dirijarea aeronavei pe un drum obligat) și de poziție (cu cadru rotativ sau cu rază de sectoare, deținându-se linii de poziție pentru determinarea punctului navei.

radiofar definitie

radiofar dex

Intrare: radiofar (pl. -uri)
radiofar pl. -uri substantiv neutru
  • silabisire: -di-o-
Intrare: radiofar (pl. -e)
radiofar pl. -e