Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

17 defini╚Ťii pentru ra╚Öchet─â

RA╚śCHET├ü, ra╚Öchetez, vb. I. Tranz. 1. A cur─â╚Ťa de vopsea sau de rugin─â o pies─â de metal sau un vas, cu ajutorul ra╚Öchetei (1). 2. A netezi cu ra╚Öcheta (2) o tencuial─â. 3. A rade parchetul cu ra╚Öcheta (4), pentru a-l cur─â╚Ťa. ÔÇô Din ra╚Öchet─â.
RA╚śCH├ëT─é, ra╚Öchete, s. f. 1. Dalt─â ├«ncovoiat─â cu care se rade vopseaua ╚Öi rugina de pe o pies─â metalic─â sau de pe un vas. 2. Perie av├ónd cuie ├«n loc de peri, care serve╚Öte la ra╚Öchetarea tencuielilor. 3. Unealt─â ├«n form─â de perie de bordaj, la care perii sunt ├«nlocui╚Ťi cu o bucat─â prismatic─â de cauciuc, folosit─â la cur─â╚Ťarea pun╚Ťii. 4. R─âzuitor pentru parchet. ÔÇô Din it. raschetto.
RA╚śCHET├ü, ra╚Öchetez, vb. I. Tranz. 1. A cur─â╚Ťa de vopsea sau de rugin─â o pies─â de metal sau un vas, cu ajutorul ra╚Öchetei (1). 2. A netezi cu ra╚Öcheta (2) o tencuial─â. 3. A rade parchetul cu ra╚Öcheta (4), pentru a-l cur─â╚Ťa. ÔÇô Din ra╚Öchet─â.
RA╚śCH├ëT─é, ra╚Öchete, s. f. 1. Dalt─â ├«ncovoiat─â cu care se rade vopseaua ╚Öi rugina de pe o pies─â metalic─â sau de pe un vas. 2. Perie av├ónd cuie ├«n loc de peri ╚Öi care serve╚Öte la ra╚Öchetarea tencuielilor. 3. Unealt─â ├«n form─â de perie de bordaj, la care perii sunt ├«nlocui╚Ťi cu o bucat─â prismatic─â de cauciuc, folosit─â la cur─â╚Ťarea pun╚Ťii. 4. R─âzuitor pentru parchet. ÔÇô Din it. raschetto.
rașchetá (a ~) vb., ind. prez. 3 rașcheteáză
ra╚Öch├ęt─â s. f., g.-d. art. ra╚Öch├ętei; pl. ra╚Öch├ęte
ra╚Öchet├í vb., ind. prez. 1 sg. ra╚Öchet├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ra╚Öchete├íz─â
ra╚Öch├ęt─â s. f., pl. ra╚Öch├ęte
RA╚śCHET├ü vb. I. tr. A cur─â╚Ťa o pies─â metalic─â, un parchet cu ra╚Öcheta. ÔÖŽ A freca o tencuial─â cu ra╚Öcheta pentru a-i da un aspect neted. [< ra╚Öchet─â].
RA╚śCH├ëT─é s.f. 1. Dalt─â ├«ncovoiat─â cu care se r─âzuie╚Öte parchetul sau vopseaua de pe piesele metalice ce urmeaz─â s─â fie vopsite din nou ori se cur─â╚Ť─â scoicile ╚Öi vegeta╚Ťia depuse pe bordajul carenei vaselor. 2. Unealt─â ├«n form─â de perie, folosit─â la ra╚Öchetarea tencuielilor. [< germ. Raskette, cf. it. raschietto].
RA╚śCHET├ü vb. tr. 1. a cur─â╚Ťa o pies─â metalic─â, un parchet etc. cu ajutorul ra╚Öchetei. 2. a netezi cu ra╚Öcheta (2) o tencuial─â. (< ra╚Öchet─â)
RA╚śCH├ëT─é s. f. 1. obiect ├«n form─â de dalt─â ├«ncovoiat─â cu care se r─âzuie╚Öte parchetul sau vopseaua de pe piesele metalice ce urmeaz─â s─â fie revopsite, ori se cur─â╚Ť─â bordajul navelor. 2. unealt─â ├«n form─â de perie, la ra╚Öchetarea tencuielilor. (< fr. raschietto)
ra╚Öch├ęt─â (ra╚Öch├ęte), s. f. ÔÇô R─âzuitoare. It. raschietto (Candrea).
A RA╚śCHET├ü ~├ęz tranz. (tencuial─â, parchet, obiecte de metal etc.) A prelucra cu ajutorul unei ra╚Öchete. /Din ra╚Öchet─â
RA╚śCH├ëT─é ~e f. 1) Unealt─â ├«n form─â de dalt─â ├«ncovoiat─â, folosit─â la r─âzuirea unor obiecte de metal ruginite sau vopsite. 2) Unealt─â format─â dintr-o lam─â de o╚Ťel, cu m├óner, folosit─â pentru r─âzuirea parchetului; ╚Ťicling. 3) Perie av├ónd cuie ├«n loc de peri, cu care se imprim─â ╚Öan╚Ťuri mici (╚Öi dese) pe o tencuial─â proasp─ât─â. /<it. raschietto, germ. Raskette
RA╚śCH├ëT─é (< it.) s. f. 1. (TEHN.) Unealt─â de forma unei bare plate din o╚Ťel, cu unul sau cu ambele capete ascu╚Ťite ╚Öi ├«ndoite la 90┬░, folosit─â la r─âzuit. 2. (NAV.) Unealt─â ├«n form─â de perie de bordaj, la care perii sunt ├«nlocui╚Ťi cu o bucat─â prismatic─â de cauciuc, folosit─â la cur─â╚Ťirea pun╚Ťii. 3. (CONSTR.) Unealt─â ├«n form─â de perie la care perii sunt ├«nlocui╚Ťi cu cuie, folosit─â pentru a fasona, pe tencuieli proaspete, ╚Öan╚Ťuri mici, dese, dispuse regulat.
rașcheta, rașchetez I. v. t. (intl.) 1. a desfigura (pe cineva). 2. (pol.) a-i proba (unui infractor) toate faptele penale de care se face vinovat. 3. a prinde, a aresta, a închide. II. v. r. (glum.) a se tăia din greșeală cu lama în timpul rasului.

Rașchetă dex online | sinonim

Rașchetă definitie

Intrare: rașchetă
rașchetă substantiv feminin
Intrare: rașcheta
rașcheta verb grupa I conjugarea a II-a