Dicționare ale limbii române

2 intrări

20 definiții pentru răspândit

RĂSPÂNDÍ, răspândesc, vb. IV. 1. Refl. (Despre lumină, căldură etc.) A se împrăștia în toate părțile sub formă de unde, emanații, vapori etc.; a se degaja. ♦ Tranz. A transmite, a propaga lumină, căldură etc. 2. Refl. (Despre știri, vești, publicații) A se difuza, a deveni cunoscut. ♦ (Despre lichide) A se întinde pe o suprafață mare. 3. Refl. și tranz. (Despre ființe) A porni sau a determina să pornească în direcții diferite; a (se) răzleți, a (se) împrăștia. – Din sl. rasponditi.
RĂSPÂNDÍT, -Ă, răspândiți, -te, adj. 1. Revărsat2, împrăștiat, întins2. 2. Cunoscut, frecvent, obișnuit. – V. răspândi.
RĂSPÂNDÍ, răspândesc, vb. IV. 1. Refl. (Despre lumină, căldură etc.) A se împrăștia în toate părțile sub formă de unde, emanații, vapori etc.; a se degaja. ♦ Tranz. A transmite, a propaga lumină, căldură etc. 2. Refl. (Despre știri, vești, publicații) A se difuza, a deveni cunoscut. ♦ (Despre lichide) A se întinde pe o suprafață mare. 3. Refl. și tranz. (Despre ființe) A porni sau a determina să pornească în direcții diferite; a (se) răzleți, a (se) împrăștia. – Din sl. rasponditi.
RĂSPÂNDÍT, -Ă, răspândiți, -te, adj. 1. Revărsat2, împrăștiat, întins2. 2. Cunoscut, frecvent, obișnuit. – V. răspândi.
RĂSPÎNDÍ, răspîndesc, vb. IV. 1. Tranz. A împrăștia în toate părțile (sub formă de unde, emanații) lumină, căldură, miros etc.; a degaja, a radia. V. arunca. Iarba mare plină de flori răspîndea miresme calde din toate părțile. SADOVEANU, O. VII 186. Fata parcă răspîndea o lumină vaporoasă în odaia ce se lupta cu amurgul. REBREANU, R. I 244. Un farmec blînd de fericire Tu răspîndești oriunde-i sta. EMINESCU, O. IV 347. Privește-n lume mărețul soare Cum răspîndește veseli fiori. ALECSANDRI, P. A. 89. ◊ Refl. Se răspîndi o duhoare de nu putea nimeni să stea lîngă dînsa. ISPIRESCU, L. 195. 2. Refl. (Despre știri, vești, teorii, publicații) A se propaga, a se difuza, a deveni cunoscut. Vestea despre intîmplarea lui Abu-Hasan s-a răspîndit îndată in tot Bagdatul. CARAGIALE, P. 160. Prin postul cel mare se răspîndește vuiet pintre dascăli despre desființarea catiheților. CREANGĂ, A. 114. ♦ (Despre lichide) A se întinde pe o suprafață mare. Sîngele cerbului odată a și-nceput a curge gîlgîind și a se răspîndi în toate părțile. CREANGĂ, P. 226. 3. Refl. (Despre ființe sau grupuri de ființe) A se răsfira, a se răzleți. Oamenii ieșiră, se răspîndiră prin odăi. DUMITRIU, N. 76. Ofițerii se răspîndiră în grupe. BART, E. 204. Ieniceri, copii de suflet ai lui Allah, și spahii Vin de-ntunecă pămîntul la Rovine în cîmpii; Răspîndindu-se în roiuri, întind corturile mari. EMINESCU, O. I 146. – Prez. ind. și: (învechit) răspî́nd (EMINESCU, O. I 3, ALECSANDRI, P. III 263).
RĂSPÎNDÍT, -Ă, răspîndiți, -te, adj. 1. Revărsat, împrăștiat, întins. Întristarea, răspîndită pe fața lui, arăta atîta adevăr. NEGRUZZI, S. I 23. 2. Cunoscut, frecvent, obișnuit. Cele mai răspândite ziare romînești de astăzi sînt «Scînteia» și «Romînia liberă».
răspândí (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. răspândésc, imperf. 3 sg. răspândeá; conj. prez. 3 să răspândeáscă
răspândí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. răspândésc, imperf. 3 sg. răspândeá; conj. prez. 3 sg. și pl. răspândeáscă
RĂSPÂNDÍ vb. 1. v. împrăștia. 2. a (se) împrăștia, a (se) răzleți, a (se) risipi, (pop.) a (se) năsădi, (înv. și reg.) a (se) sparge, a (se) spărgălui, (prin Olt. și Ban.) a (se) sprânji, (înv.) a (se) scociorî, a (se) scodoli. (I s-a ~ întreaga turmă.) 3. a (se) împrăștia, a (se) prefira, a (se) presăra, a (se) răsfira, a (se) risipi. (A ~ nisip peste tot.) 4. a împrăștia, a presăra, a semăna, (rar) a scutura. (A ~ flori în calea cuiva.) 5. a (se) împrăștia, a (se) revărsa, a (se) risipi, a (se) vărsa. (Soarele ~ o căldură plăcută.) 6. a arunca, a da, a împrăștia. (Luna ~ sclipiri vii.) 7. a (se) difuza, a (se) împrăștia, a (se) revărsa. (Lumina se ~ în toate ungherele.) 8. a (se) difuza, a (se) duce, a (se) împrăștia, a (se) întinde, a (se) lăți, a (se) propaga, a (se) transmite, (rar) a (se) vehicula, (înv.) a (se) povesti, a (se) vesti. (Știrea s-a ~ peste tot.) 9. a circula, a se extinde, a se împrăștia, a se întinde, a se lăți, a se propaga, a se transmite, (înv.) a se rășchira, a se tinde. (Zvonul s-a ~ din gură în gură.) 10. a difuza, a populariza, a propaga, a propovădui, (astăzi rar) a vulgariza, (fig.) a semăna. (A ~ o teorie.) 11. (BIS.) a predica, a propaga, a propovădui, (înv.) a binevesti, a mărturisi, a povesti, a spune. (~ în lume creștinismul.) 12. v. emana. 13. v. propaga. 14. v. extinde.
RĂSPÂNDÍT adj. 1. v. împrăștiat. 2. împrăștiat, prefirat, presărat, răsfirat, risipit. (Nisip ~ pe alei.) 3. v. cunoscut. 4. popularizat, propagat. (Cunoștințe ~.)
Răspândit ≠ nerăspândit,
răspîndí (răspândésc, răspândít), vb.1. A împrăștia, a extinde, a risipi. – 2. A propaga, a dezvalui. – Mr. arăspindescu, arăspîndire. Sl. raspąditi (Cihac, II, 255). Der. de la un lat. *re-expandῑre < expandĕre (Pascu, I, 38) este improbabilă. – Der. răspînditor, adj. (care răspîndește, care dezvăluie).
A RĂSPÂNDÍ ~ésc tranz. A face să se răspândească. /<sl. rasponditi
A SE RĂSPÂNDÍ se ~éște intranz. 1) (despre lumină, căldură, sunete, mirosuri etc.) A cuprinde spații tot mai largi; a se propaga; a se difuza. 2) (despre idei, realizări, publicații, știri etc.) A trece de la unul la altul; a deveni cunoscut unui cerc larg; a se propaga. /<sl. rasponditi
RĂSPÂNDÍT ~tă (~ți, ~te) 1) v. A RĂSPÂNDI și A SE RĂSPÂNDI. 2) Care se întâlnește des. Monedă larg ~tă. /v. a (se) răspândi
răspândì v. 1. a duce departe, a arunca în toate părțile: a răspândi un miros; 2. a băga în minte: a răspândi spaimă; 3. a propaga: a răspândi un svon; 4. a vărsa: a răspândi sânge. [Slav. RASPODITI, a împrăștia].
răspîndésc v. tr. (vsl. rasponditi, a răspîndi, d. ponditi, a alunga. V. pîndesc). Împrăștiĭ, risipesc: a răspîndi soldațiĭ pe cîmp, a răspîndi manifeste pe stradă. Fig. A răspîndi un miros, un zvon, spaĭmă. – Și împî́ndăr, a (vest). V. prefir.
RĂSPÎNDI vb. 1. a (se) dispersa, a (se) împrăștia, a (se) răsfira, a (se) răzleți, a (se) risipi, (pop.) a (se) răzni, (înv. și reg.) a (se) rășchira. (S-au ~ în toate părțile.) 2. a (se) împrăștia, a (se) răzleți, a (se) risipi, (pop.) a (se) năsădi, (înv. și reg.) a (se) sparge, a (se) spărgălui, (prin Olt. și Ban.) a (se) sprînji, (înv.) a (se) scociorî, a (se) scodoli. (I s-a ~ întreaga turmă.) 3. a (se) împrăștia, a (se) prefira, a (se) presăra, a (se) răsfira, a (se) risipi. (A ~ nisip peste tot.) 4. a împrăștia, a presăra, a semăna, (rar) a scutura. (A ~ flori în calea cuiva.) 5. a (se) împrăștia, a (se) revărsa, a (se) risipi, a (se) vărsa. (Soarele ~ o căldură plăcută.) 6. a arunca, a da, a împrăștia. (Luna ~ sclipiri vii.) 7. a (se) difuza, a (se) împrăștia, a (se) revărsa. (Lumina se ~ în toate ungherele.) 8. a (se) difuza, a (se) duce, a (se) împrăștia, a (se) întinde, a (se) lăți, a (se) propaga, a (se) transmite, (rar) a (se) vehicula, (înv.) a (se) povesti, a (se) vesti. (Știrea s-a ~ peste tot.) 9. a circula, a se extinde, a se împrăștia, a se întinde, a se lăți, a se propaga, a se transmite, (înv.) a se rășchira, a se tinde. (Zvonul s-a ~ din gură în gură.) 10. a difuza, a populariza, a propaga, a propovădui, (astăzi rar) a vulgariza, (fig.) a semăna. (A ~ o teorie.) 11. (BIS.) a predica, a propaga, a propovădui, (înv.) a binevesti, a mărturisi, a povesti, a spune. (~ în lume creștinismul.) 12. a degaja, a emana, a emite, a exala, a împrăștia, a scoate, (înv.) a răsfuga, a slobozi. (Soba ~ gaze.) 13. a împrăștia, a propaga, (fig.) a semăna. (~ discordia între ei.) 14. a se extinde, a se întinde, a se lăți, a se propaga, (rar) a pălălăi, (pop.) a merge, (înv. și reg.) a pălăi, (înv.) a sări. (Focul s-a ~ repede și la vecini.)
RĂSPÎNDIT adj. 1. dispersat, împrăștiat, răsfirat, răzlețit, risipit, (pop.) răznit, (înv. și reg.) rășchirat. (O mulțime ~.) 2. împrăștiat, prefirat, presărat, răsfirat, risipit. (Nisip ~ pe alei.) 3. cunoscut, frecvent, obișnuit, uzual. (Un obicei ~; o expresie ~.) 4. popularizat, propagat. (Cunoștințe ~.)
a răspândi bășini expr. (adol., vulg.) a minți, a lansa zvonuri nefondate.

Răspândit dex online | sinonim

Răspândit definitie

Intrare: răspândi
răspândi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: răspândit
răspândit adjectiv