Dicționare ale limbii române

2 intrări

14 definiții pentru răsfoit

RĂSFOÍ, răsfoiesc, vb. IV. Tranz. A întoarce foaie cu foaie o carte, un ziar etc., citind în fugă (și pe sărite); a frunzări. – Pref. răs- + foaie.
RĂSFOÍT s. n. Faptul de a răsfoi; răsfoire, răsfoială, frunzăreală. – V. răsfoi.
RĂSFOÍ, răsfoiesc, vb. IV. Tranz. A întoarce foaie cu foaie o carte, un ziar etc., citind în fugă (și pe sărite); a frunzări. – Răs- + foaie.
RĂSFOÍT s. n. Faptul de a răsfoi; răsfoire, răsfoială, frunzăreală. – V. răsfoi.
RĂSFOÍ, răsfoiesc, vb. IV. Tranz. (Cu privire la cărți, caiete, ziare sau la filele lor) A întoarce foile una cîte una, citind în fugă ici și colo (pentru a găsi un text); p. ext. a frunzări, a foileta. Ședea la biroul său, pe care se aflau ziarele din acea dimineață. Le răsfoise. VORNIC, P. 104. Răsfoiesc file după file din neprețuitele cărți ale lui Caragiale. SADOVEANU, E. 147. Luam cartea, o cercetam, o răsfoiam și găseam în ea cuvintele și ritmul prozei mele. GALACTION, O. I 34. ◊ Absol. Răsfoind tot la a șaptea filă. EMINESCU, N. 55. ♦ Fig. A cerceta, a descifra, a scruta. Înaintea omului, știința modernă deschide orizonturi fără margini... îl îndeamnă să răsfoiască tot mai mult tainele mărețe ale naturii. GHEREA, ST. CR. II 75.
răsfoí (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. răsfoiésc, imperf. 3 sg. răsfoiá; conj. prez. 3 să răsfoiáscă
răsfoít s. n.
răsfoí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. răsfoiésc, imperf. 3 sg. răsfoiá; conj. prez. 3 sg. și pl. răsfoiáscă
răsfoít s. n.
RĂSFOÍ vb. 1. a frunzări, (livr.) a foileta, (rar) a prefira. (A ~ o carte.) 2. v. parcurge.
A RĂSFOÍ ~iésc tranz. (cărți, reviste, dosare etc.) A întoarce (repede) foile citind superficial; a frunzări; a foileta. /răs- + foaie
răsfoì v. 1. a întoarce foile unei cărți; 2. a consulta opere. [Slav. RAS și foaie].
răsfoĭésc v. tr. (răs- și foaĭe. V. înfoĭez). Întorc pe icĭ pe colo foile uneĭ cărțĭ. Citesc o carte pe icĭ pe colo: dicționarele-s cărțĭ de răsfoit. – La Bodnărescu (CL. 5, 77) răsfilesc (probabil, format de el).
RĂSFOI vb. 1. a frunzări, (livr.) a foileta, (rar) a prefira. (A ~ o carte.) 2. a parcurge, (rar) a petrece. (A ~ notițele.)

Răsfoit dex online | sinonim

Răsfoit definitie

Intrare: răsfoi
răsfoi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: răsfoit
răsfoit substantiv neutru adjectiv