Dicționare ale limbii române

2 intrări

17 definiții pentru răsfoire

RĂSFOÍ, răsfoiesc, vb. IV. Tranz. A întoarce foaie cu foaie o carte, un ziar etc., citind în fugă (și pe sărite); a frunzări. – Pref. răs- + foaie.
RĂSFOÍRE, răsfoiri, s. f. Acțiunea de a răsfoi și rezultatul ei; răsfoială, răsfoit, frunzăreală. – V. răsfoi.
RĂSFOÍ, răsfoiesc, vb. IV. Tranz. A întoarce foaie cu foaie o carte, un ziar etc., citind în fugă (și pe sărite); a frunzări. – Răs- + foaie.
RĂSFOÍRE, răsfoiri, s. f. Acțiunea de a răsfoi și rezultatul ei; răsfoială, răsfoit, frunzăreală. – V. răsfoi.
RĂSFOÍ, răsfoiesc, vb. IV. Tranz. (Cu privire la cărți, caiete, ziare sau la filele lor) A întoarce foile una cîte una, citind în fugă ici și colo (pentru a găsi un text); p. ext. a frunzări, a foileta. Ședea la biroul său, pe care se aflau ziarele din acea dimineață. Le răsfoise. VORNIC, P. 104. Răsfoiesc file după file din neprețuitele cărți ale lui Caragiale. SADOVEANU, E. 147. Luam cartea, o cercetam, o răsfoiam și găseam în ea cuvintele și ritmul prozei mele. GALACTION, O. I 34. ◊ Absol. Răsfoind tot la a șaptea filă. EMINESCU, N. 55. ♦ Fig. A cerceta, a descifra, a scruta. Înaintea omului, știința modernă deschide orizonturi fără margini... îl îndeamnă să răsfoiască tot mai mult tainele mărețe ale naturii. GHEREA, ST. CR. II 75.
RĂSFOÍRE, răsfoiri, s. f. Acțiunea de a răsfoi.
răsfoí (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. răsfoiésc, imperf. 3 sg. răsfoiá; conj. prez. 3 să răsfoiáscă
răsfoíre s. f., g.-d. art. răsfoírii; pl. răsfoíri
răsfoí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. răsfoiésc, imperf. 3 sg. răsfoiá; conj. prez. 3 sg. și pl. răsfoiáscă
răsfoíre s. f., g.-d. art. răsfoírii; pl. răsfoíri
RĂSFOÍ vb. 1. a frunzări, (livr.) a foileta, (rar) a prefira. (A ~ o carte.) 2. v. parcurge.
RĂSFOÍRE s. 1. frunzăreală, frunzărire, răsfoială, (livr.) foiletare. (~ unei cărți.) 2. parcurgere. (~ notițelor de la curs.)
A RĂSFOÍ ~iésc tranz. (cărți, reviste, dosare etc.) A întoarce (repede) foile citind superficial; a frunzări; a foileta. /răs- + foaie
răsfoì v. 1. a întoarce foile unei cărți; 2. a consulta opere. [Slav. RAS și foaie].
răsfoĭésc v. tr. (răs- și foaĭe. V. înfoĭez). Întorc pe icĭ pe colo foile uneĭ cărțĭ. Citesc o carte pe icĭ pe colo: dicționarele-s cărțĭ de răsfoit. – La Bodnărescu (CL. 5, 77) răsfilesc (probabil, format de el).
RĂSFOI vb. 1. a frunzări, (livr.) a foileta, (rar) a prefira. (A ~ o carte.) 2. a parcurge, (rar) a petrece. (A ~ notițele.)
RĂSFOIRE s. 1. frunzăreală, frunzărire, răsfoială, (livr.) foiletare. (~ unei cărți.) 2. parcurgere. (~ notițelor de la curs.)

Răsfoire dex online | sinonim

Răsfoire definitie

Intrare: răsfoi
răsfoi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: răsfoire
răsfoire substantiv feminin