Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru râșcov

RẤȘCOV, râșcovi, s. m. Ciupercă comestibilă cu pălăria de culoare portocalie-cărămizie și cu picior galben-portocaliu, care crește prin pădurile de fag și de brad și care secretă un latex (Lactarius deliciosus). – Cf. ucr. ryžok, ryžka.
RẤȘCOV, râșcovi, s. m. Ciupercă comestibilă cu pălăria de culoare portocalie-cărămizie și cu picior galben-portocaliu, care crește prin pădurile de fag și de brad și care secretă un latex (Lactarius deliciosus). – Cf. ucr. ryžok, ryžka.
RÎ́ȘCOV, rîșcovi, s. m. Ciupercă comestibilă, care crește prin pădurile de fag și de brad (Lactarius deliciosus, Agaricus deliciosus sau canthorellus). Plecai în pădure după ciuperci... Peste puțin, mă întorsei cu desagii plini de hribi, de rîșcovi. HOGAȘ, M. N. 171. Rîșcovii se fac pe unde sînt păduri de brad. ȘEZ. VIII 6.
rấșcov s. m., pl. rấșcovi
râșcov s. m., pl. râșcovi
RÂȘCOV s. (BOT.) (Lactarius deliciosus sau volemus) v. vinețică-cu-lapte.
rîșcóv (rấșcovi), s. m. – Ciupercă comestibilă (Agaricus deliciosus, Lactarius volemus). Var. rîșcovel, roșcov(an). Sl. ryždĭ „roșcat” (Miklosich, Slaw. Elem., 43; Cihac, II, 314), dar lipsește etimonul apropiat; cf. rut. rýžok (Candrea), rus. ryžik (Tiktin). – Der. roșcovan, adj. (bălai, cu ten roșcat), contaminare dintre rîșcov și roșu.
RÂȘCOV ~i m. Ciupercă comestibilă cu piciorul galben-roșcat și cu pălăria portocalie-cărămizie, care crește prin pădurile de fag și de brad. /cf. ucr. ryžok, ryžka
râșcov m. Mold. și Tr. ciupercă comestibilă de coloare roșie-cărămizie (Agaricus deliciosus). [Cf. rus. RYJIKŬ, roșiatic].
rî́școv m. (poate d. rus. rýžik, ryžičék, un fel de cĭupercă, d. rýžiĭ, roșcat). Mold. Trans. A cĭupercă comestibilă foarte mare roșiatică și cărămizie care crește pin făget și brădet (lactarius deliciosus saŭ agáricus deliciosus). – În Prah. pînea păduriĭ. V. hrib, opintic, și zbîrcĭeg.
RÎȘCOV s. (BOT.) 1. (Lactarius deliciosus) (reg.) lăptucă, opintici (pl.), rîșcovan, rîșcoviță, burete-dulce, păstrăv-de-pădure, pita-lui-Dumnezeu, pîinea-pădurii. 2. (Lactarius volemus) vinețică-cu-lapte, (reg.) rîșcoviță, burete-dulce, (Mold.) rîșcovel.
rấșcov, râșcovi, (râșcă), s.m. – (reg.) Specie comestibilă de ciuperci (Lactarius volemus; Lactarius rufus): „Ciobanii, și în gospodăriile de pe munții din Borșa și Moisei, condimentează ciorbele și tocănițele în loc de piper, cu râșcovi, bureți iuți” (Beres, Marta, 2002: 357). – Din sl. ryždǐ „roșcat”, cf. ucr. ryžok (Candrea, cf. DER; MDA); poate din rus. ryžik, ryžiček „ciupercă” < ryžiǐ „roșcat” (Scriban).
rấșcov, -i, (râșcă), s.m. – Specie comestibilă de ciuperci (Lactarius volemus; Lactarius rufus): „Ciobanii și în gospodăriile de pe munții din Borșa și Moisei, se condimentează ciorbele și tocănițele în loc de piper, cu râșcovi, bureți iuți” (Beres, Marta 2002: 357). – Sl. ryždǐ „roșcat”, cf. ucr. ryžok (Candrea cf. DER).
RẤȘCOV (cf. ucr. ryžok, ryžka) s. m. Ciupercă comestibilă, de culoare portocalie-cărămizie și cu picior galben-portocaliu (Lactarius deliciosus). Pălăria, măsurând 5-15 cm în diametru, este convexă la ciupercile tinere, căpătând apoi formă de pâlnie. Secretă latex roșu-portocaliu cu gust dulce; crește în pădurile de brad și de fag și în pajiști.

Râșcov dex online | sinonim

Râșcov definitie

Intrare: râșcov
râșcov substantiv masculin