Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru populariza

POPULARIZÁ, popularizez, vb. I. Tranz. A răspândi, a face să fie cunoscută de către un număr mare de oameni, într-o formă accesibilă, o persoană, o idee, o știință etc. – Din fr. populariser.
POPULARIZÁ, popularizez, vb. I. Tranz. A răspândi, a face să fie cunoscută de către un număr mare de oameni, într-o formă accesibilă, o persoană, o idee, o știință etc. – Din fr. populariser.
POPULARIZÁ, popularizez, vb. I. Tranz. A răspîndi în masele largi ale poporului, într-o formă accesibilă, o idee, o teorie, o știință; a face cunoscute în mase o metodă, o realizare sau pe autorul lor etc. A pus la concurs cîntecul gintei latine, cu scop de a-l traduce... și de a-l populariza în întreaga lume latină. ALECSANDRI, S. 106. ◊ Refl. pas. Despre el și despre tractoriști s-a scris în toate ziarele de zeci de ori. Numele său... și al tuturor celorlalți s-au popularizat în toată țara. MIHALE, O. 481.
popularizá (a ~) vb., ind. prez. 3 popularizeáză
popularizá vb., ind. prez. 1 sg. popularizéz, 3 sg. și pl. popularizeáză
POPULARIZÁ vb. v. răspândi.
POPULARIZÁ vb. I. tr. A face cunoscut, a răspândi, a face popular (o idee, o operă etc.). [Cf. fr. populariser, it. popolarizzare].
POPULARIZÁ vb. tr. a face popular, cunoscut, a răspândi (o idee, o operă). (< fr. populariser)
A POPULARIZÁ ~éz tranz. (idei, concepții, publicații, personalități etc.) A face să devină popular, cunoscut unui cerc mai larg de persoane; a răspândi în rândul maselor largi; a propaga; a propovădui. /<fr. populariser
popularizà v. a face popular: a populariza știința.
*popularizéz v. tr. (d. popular; fr. populariser). Fac popular, fac să ajungă în popor: a populariza o știință, o ideĭe. Fac să placă poporuluĭ: bunătatea te popularizează. V. vulgarizez.
*vulgarizéz v. tr. (d. vulg; fr. -iser). Prefac în vulgar. Răspîndesc în popor. (Maĭ bine zis popularizez).
POPULARIZA vb. a difuza, a propaga, a propovădui, a răspîndi, (astăzi rar) a vulgariza, (fig.) a semăna. (A ~ o teorie.)

populariza definitie

populariza dex

Intrare: populariza
populariza verb grupa I conjugarea a II-a