popula definitie

14 definiții pentru popula

POPULÁ, populez, vb. I. Tranz. A aduce, a așeza locuitori pe un anumit teritoriu. ♦ A ocupa, a umple cu oameni. ♦ A aduce animale sau plante într-o regiune, într-un spațiu delimitat. ♦ (Despre oameni, animale sau plante) A se afla pe un anumit teritoriu, a fi răspândit într-o anumită regiune. – Din lat. populare (cu sensul fr. peupler).
POPULÁ, populez, vb. I. Tranz. A aduce, a așeza locuitori pe un anumit teritoriu. ♦ A ocupa, a umple cu oameni. ♦ A aduce animale și a le stabili într-o regiune (în care nu se găseau sau erau prea puține). ♦ (Despre oameni, animale sau plante) A se afla pe un anumit teritoriu, a fi răspândit într-o anumită regiune. – Din lat. populare (cu sensul fr. peupler).
POPULÁ, populez, vb. I. Tranz. A aduce, a așeza locuitori pe un teritoriu, a umple cu locuitori. A popula o regiune pustie. ▭ Sămănase colonii pe toate coastele Mediteranei și populase pe vremuri insulele Baleare. BART, S. M. 47. ◊ Fig. Am evitat tot ce mi se părea că m-ar putea sustrage de la misiunea mea. De la misiunea de a popula lumea cu încă vro cîteva duzini de fantoșe. C. PETRESCU, C. V. 25. Poporul romîn, cum sînt de altmintrelea toate popoarele la un anumit stadiu al dezvoltării lor, în baladele sale își populează lumea cu eroi, prinți, împărați, zîne, vrăjitori, mai presus de fire. GHEREA, ST. CR. III 314. ♦ A aduce animale într-o regiune (unde nu se găseau sau erau prea puține).
populá (a ~) vb., ind. prez. 3 populeáză
populá vb., ind. prez. 1 sg. populéz, 3 sg. și pl. populeáză
BALADĂ POPULÁRĂ s. (LIT.) cântec bătrânesc.
POPULÁ vb. 1. (înv.) a împopora, a popora. (A ~ un teritoriu.) 2. a locui. (Tribul ~ cândva nordul țării.)
A popula ≠ a dezpopula
POPULÁ vb. I. tr. 1. A aduce, a așeza locuitori pe un teritoriu. 2. A mări numărul de animale, de plante într-o regiune. [< lat. populare, cf. it. popolare].
POPULÁ vb. tr. 1. a aduce, a așeza locuitori pe un teritoriu. 2. a mări numărul de animale, de plante într-o regiune. (după fr. peupler)
A POPULÁ ~éz tranz. 1) (teritorii) A ocupa stabilindu-se. 2) (oameni, animale) A aduce pentru prima dată sau din nou într-o regiune. /<lat. populare, fr. peupler
populà v. 1. a umplea o țară cu locuitori: a popula sate; 2. fig. a umplea: a-și popula memoria cu sentențe frumoase.
*populéz v. tr. (lat. populare [cu înț. schimbat]). Umplu de locuitorĭ: Romul a populat Roma, Basarabia e populată de Românĭ. Pin ext. Populez un lac cu peștĭ, un parc cu brazĭ. Fig. Umplu, mobilez: îmĭ populez mintea cu ideĭ folositoare.
POPULA vb. 1. (înv.) a împopora, a popora. (A ~ un teritoriu.) 2. a locui. (Tribul ~ nordul țării.)

popula dex

Intrare: popula
popula verb grupa I conjugarea a II-a