pontonier definitie

12 definiții pentru pontonier

PONTONIÉR, pontonieri, s. m. 1. Militar (din trupele de geniu) specializat în construcția de pontoane și de alte lucrări necesare trecerii (unei armate) peste o apă. 2. (Rar) Persoană care lucrează pe un ponton. [Pr.: -ni-er] – Din fr. pontonnier.
PONTONIÉR, pontonieri, s. m. 1. Militar aparținând unor trupe de geniu specializate în construcția de pontoane și de alte lucrări necesare trecerii (unei armate) peste o apă. 2. (Rar) Persoană care face serviciul la un ponton. [Pr.: -ni-er] – Din fr. pontonnier.
PONTONIÉR, pontonieri, s. m. 1. Militar care face parte din trupele specializate pentru a executa treceri de rîuri, fluvii sau lacuri sau pentru a construi pontoane. într-un ceas vine un detașament de pontonieri de la Bacău, cu luntri, cu grinzi, cu scînduri înainte de a înnopta, avem podul. GALAN, Z. R. 88. Pontonierii noștri nu sînt pregătiți pentru o lucrare așa de întinsă și de costisitoare. Dacă trebuie să trecem Dunărea, s-o trecem, – numai să ne găsim întîi lemnăria. D. ZAMFIRESCU, R. 209. 2. Funcționar care face serviciul la un ponton. – Pronunțat: -ni-er.
pontoniér (-ni-er) s. m., pl. pontoniéri
pontoniér s. m. (sil. -ni-er), pl. pontoniéri
PONTONIÉR s. (MIL.) (înv.) podar.
PONTONIÉR s.m. 1. Militar care lucrează la construirea pontoanelor pentru o armată. 2. Funcționar care face serviciul la ponton. [Pron. -ni-er. / < fr. pontonnier].
PONTONIÉR s. m. 1. militar care lucrează la construirea pontoanelor pentru o armată. 2. marinar care ajută la manevra de plecare și de sosire a navelor la ponton. (< fr. pontonnier)
PONTONIÉR ~i m. 1) Militar dintr-o unitate specializată în construirea pontoanelor. 2) Persoană care lucrează la un ponton. [Sil. -ni-er] /<fr. pontonnier
pontonier m. soldat de geniu însărcinat cu facerea podurilor.
*pontoniér m. (fr. pontonnier). Soldat din geniŭ care îngrijește de pontoane și de facerea podurilor pe apă (dubăsar, șăĭcar). Mic funcționar care face serviciŭ la ponton cînd pleacă orĭ sosesc vapoarele.
PONTONIER s. (MIL.) (înv.) podar.

pontonier dex

Intrare: pontonier
pontonier substantiv masculin
  • silabisire: -ni-er