ponegri definitie

2 intrări

13 definiții pentru ponegri

PONEGRÍ, ponegresc, vb. IV. Tranz. A vorbi pe cineva de rău; a bârfi, a defăima, a calomnia. ◊ Refl. recipr. Se ponegresc cu orice prilej. – Pref. po- + negri.
PONEGRÍ, ponegresc, vb. IV. Tranz. A vorbi pe cineva de rău; a bârfi, a defăima, a calomnia. ◊ Refl. recipr. Se ponegresc cu orice prilej. – Pref. po- + negri.
PONEGRÍ, ponegresc, vb. IV. Tranz. A vorbi (pe cineva) de rău; a bîrfi, a defăima. O ponegrea pe mamă în fața copilei. PAS, Z. I 183. Vai, se tîngui ea, cît mă cleveti și mă ponegri satul pentru copilul meu! SADOVEANU, M. C. 173. Văd și eu că am greșit de-am ponegrit-o așa de tare cătră dumneata. CREANGĂ, P. 134. – Variantă: ponigrí (BRĂTESCU-VOINEȘTI, la CADE) vb. IV.
ponegrí (a ~) (-ne-gri) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. ponegrésc, imperf. 3 sg. ponegreá; conj. prez. 3 să ponegreáscă
ponegrí vb. (sil. -gri), ind. prez. 1 sg. și 3 pl. ponegrésc, imperf. 3 sg. ponegreá; conj. prez. 3 sg. și pl. ponegreáscă
PONEGRÍ vb. v. calomnia.
A ponegri ≠ a elogia, a glorifica, a lăuda, a proslăvi
A PONEGRÍ ~ésc tranz. A vorbi de rău; a trata cu hule; a huli; a denigra; a defăima; a detracta; a cleveti; a calomnia; a blama; a bârfi; a ponosi. /po- + a negri
A SE PONEGRÍ mă ~ésc intranz. A face (concomitent) schimb de vorbe urâte (unul cu altul); a se bârfi. /po- + a (se) [în]negri
ponégru, -eágră, adj. (înv. și reg.) 1. foarte negru. 2. (s.f.) femeie foarte rea.
ponegrì v. fig. a defăima. [Compromis între sinonimele po(nosi) și (în)negri].
ponegrésc v. tr. (d. po-, și în-negresc, după vsl. po-črŭniti, d. črŭnŭ, negru. V. cerneală). Vechĭ. Înegresc. Azĭ. Fig. Denigrez, bîrfesc, defaĭm, calomniez.
PONEGRI vb. a (se) bîrfi, a (se) blama, a (se) calomnia, a (se) cleveti, a (se) defăima, a (se) denigra, a (se) discredita, (livr.) a (se) detracta, a (se) vitupera, (înv. și pop.) a (se) ocărî, (pop.) a (se) huli, a (se) năpăstui, a (se) povesti, (prin Olt.) a (se) publica, (înv.) a (se) balamuți, a (se) măscări, a (se) mozaviri, a (se) pohlibui, a (se) ponosi, a (se) ponoslui, a (se) prilesti, a (se) vrevi, (fam. fig.) a (se) încondeia, (pop. fig.) a (se) înnegri. (Îl ~ pe nedrept.)

ponegri dex

Intrare: ponegri
ponegri verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
  • silabisire: -gri
Intrare: ponegru
ponegru