Dicționare ale limbii române

7 definiții pentru poncho

PÓNCHO, ponchouri, s. n. Pelerină (scurtă), de formă pătrată, cu o deschizătură pentru cap, purtată de indigenii din America Centrală și de Sud. [Pr.: ponco] – Din sp. poncho.
PÓNCHO, ponchouri, s. n. Pelerină (scurtă), de formă pătrată, cu o deschizătură pentru cap. [Pr.: poncio] – Din sp. poncho.
póncho (hisp.) [ch pron. c] s. n., art. pónchoul; pl. pónchouri
PONCHO s.n. invar. Manta care se poartă în America de Sud, făcută dintr-o pătură cu o deschizătură la mijloc prin care se bagă capul. [Pron. pón-cio. / < sp., fr. poncho].
PÓNCHO CIO/ s. n. inv. pelerină pătrată, cu o deschizătură la mijloc prin care se introduce capul, în America de Sud. (< sp. poncho)
PONCHO [pr.: póncio] m. invar. (în America de Sud) Pelerină constând dintr-o bucată pătrată de stofă, cu o deschizătură la mijloc, prin care se vâră capul. /<sp. poncho
poncho s. n. (vest.) Șal de formă pătrată, făcut din stofă de lână colorată, cu o deschizătură în mijloc pentru cap, folosit la origine de indienii din America ◊ „Ponchouri subțiri [...] brodate.” Săpt. 26 IV 74 p. 12. ◊ „Unul dintre veșmintele vedetă ale sezonului este poncho-ul.” Săpt. 5 VII 74 p. 8. ◊ „Se anunță că la mare se va purta short, că la munte va fi invazie de poncho-uri caleidoscopic colorate.” Săpt. 2 V 75 p. 8; v. și colá [pron. póncio] (din sp. poncho; cf. engl., fr. poncho; D.Am; T. Șandru-Olteanu în SCL 5/78 p. 609610; DN3, DEX-S)

Poncho dex online | sinonim

Poncho definitie

Intrare: poncho
poncho substantiv masculin
  • pronunție: póncio