Dicționare ale limbii române

2 intrări

9 definiții pentru pomeneată

POMENEÁTĂ s. f. v. pomneată.
POMNEÁTĂ, pomnete, s. f. 1. (Pop.) Șervet, batistă sau fâșie de pânză albă, având legate la un capăt un ban, iar la celălalt o lumânare, care se pune în mâna mortului sau se împarte celor care iau parte la înmormântare. 2. (Reg.) Colac (împletit) care se dă de pomană la înmormântări. [Var.: (reg.) pomeneátă s. f.] – Din sl. pamĭatŭ.
POMENEÁTĂ s. f. v. pomneată.
POMNEÁTĂ, pomnete, s. f. 1. (Pop.) Șervet, batistă sau fâșie de pânză albă, având legate la un capăt un ban, iar la celălalt o lumânare, care se pune în mâna mortului sau se dă de pomană celor care iau parte la înmormântare. 2. (Reg.) Colac împletit care se dă de pomană la înmormântări. [Var.: (reg.) pomeneátă s. f.] – Din sl. pamĭatŭ.
POMNEÁTĂ, pomnete, s. f. 1. Fîșie de pînză albă, care are înfășurat la un capăt un ban, iar la celălalt o lumînare, și care se pune în mîna mortului sau se dă de pomană după înmormîntare Mi se mai dăruie, la îngropare, o pomneată – o batistă albă care are legat, într-un colț, un ban de cinci. STANCU, D. 326. 2.Colac împletit, care se împarte la înmormîntări. V. pupăză.Pl. și: pomneți. – Variantă: pomenétă (La TDRG) s. f.
pomneátă (pop.) s. f., g.-d. art. pomnétei; pl. pomnéte
pomneátă s. f., pl. pomnéte
pomnéată, pomnéți, s.f. 1. (pop.) șervet, batistă sau fâșie de pânză albă, având legate la un capăt un ban, iar la celălalt o lumânare, care se pune în mâna mortului sau se dă de pomană celor care iau parte la înmormântare. 2. (reg.; în forma: pomnetă) bucată de pânză în care se învelesc oasele unui mort când sunt dezgropate. 3. (reg.) colac împletit care se dă de pomană la înmormântări. 4. (reg.; în forma: pocmet) manșetă la cămășile bărbătești țărănești. 5. (reg.; în forma: pogmată) fâșie împodobită la poalele unei fuste femeiești. 6. (reg.; în formele: pocmată, pogmată) cingătoare de fată împodobită cu cusături. 7. (reg.) guler la o cămașă bărbătească. 8. (reg.) fiecare dintre cele două ațe cu care se leagă cămașa bărbătească la gât.
pomeneátă și pomneátă f., pl. ete, ețĭ (cp. cu vsl. pamentĭ și cu rom. pamente și pomenesc). Munt. Vest. Pl. Un fel de pîne împletită (maĭ ales în formă de scară) care se dăruĭește la înmormîntărĭ în credință că pe ĭa se va sui mortu în cer. Dermea albă care se dă de pomană la înmormîntărĭ. (Se anină de dric, prepurĭ, cruce și mînicile săracilor și are un ban legat într’un colț). – În Munt. est și Dobr. pomeneață, pl. ețe: o bucată de hîrtie care fusese lipită în loc de geam și care se ținea acum numaĭ într’un colț, flutura ca o pomeneață (Sandu Aldea, VR. 1909, 4, 66). – Și pomi-.

Pomeneată dex online | sinonim

Pomeneată definitie

Intrare: pomneată
pomneată 2 pl. -i substantiv feminin
pomeneată substantiv feminin
pomneată 1 pl. -e substantiv feminin
Intrare: pomeneată
pomeneată