podometru definitie

11 definiții pentru podometru

PODOMÉTRU, podometre, s. n. Instrument de măsurare a vitezei de mișcare sau a distanței parcurse de un pieton prin înregistrarea numărului de pași făcuți de acesta. – Din fr. podomètre.
PODOMÉTRU, podometre, s. n. Instrument de măsurare a vitezei de mișcare sau a distanței parcurse de un pieton prin înregistrarea numărului de pași făcuți de acesta. – Din fr. podomètre.
podométru (-me-tru) s. n., art. podométrul; pl. podométre
podométru s. n. (sil. -tru), art. podométrul; pl. podométre
PODOMÉTRU s. odograf, odometru, pedometru.
PODOMÉTRU s.n. Instrument care înregistrează în număr de pași distanța parcursă de cineva pe jos; pedometru, hodometru. [< fr. podomètre, cf. gr. pous – picior, metron – măsură].
PODOMÉTRU s. n. 1. instrument pentru înregistrarea, în număr de pași, a distanței parcurse de un pieton; pedometru, odometru. 2. aparat medical care înregistrează dimensiunile piciorului. (< fr. podomètre)
PODOMÉTRU ~e n. Aparat pentru măsurarea distanței parcurse pe jos prin înregistrarea numărului de pași. /<fr. podometre
*podométru n., pl. e (d. vgr. pûs, podós, picĭor, și métron, măsură). Odometru, aparat de măsurat distanța străbătută.
PODOMETRU s. odometru, pedometru.
PODO- „picior, peduncul, pedicul, suport”. ◊ gr. pous, podos „picior” > fr. podo-, it. id., engl. id., germ. id. > rom. podo-. □ ~carp (v. -carp), s. n., suport al ovarului; ~cite (v. -cit), s. n. pl., celule care formează stratul extern al membranei filtrante glomerulare, aparținînd epiteliului capsulei Bowman; ~fil (v. -fil2), adj., care are organe locomotorii în formă de frunze; ~gin (v. -gin), s. n., porțiune alungită a axei florale dintre androceu și gineceu, care devine mai tîrziu carpofor; ~logie (v. logie1), s. f., disciplină care se ocupă cu studiul și tratamentul afecțiunilor piciorului; ~metru (v. -metru1), s. n., 1. Instrument care înregistrează în număr de pași distanța parcursă de cineva pe jos; sin. pedometru. 2. Aparat medical care înregistrează dimensiunile piciorului; ~pter (v. -pter), adj., cu peduncul aripat.

podometru dex

Intrare: podometru
podometru substantiv neutru
  • silabisire: -tru