podișor definitie

10 definiții pentru podișor

PODIȘÓR, podișoare, s. n. Podeț. ♦ (Reg.) Dulap sau stelaj pentru vase, acte etc. – Pod + suf. -ișor.
PODIȘÓR, podișoare, s. n. (Înv. și reg.) Podeț. ♦ (Reg.) Dulap sau stelaj pentru vase, acte etc. – Pod + suf. -ișor.
PODIȘÓR, podișoare, s. n. (Rar) Diminutiv al lui pod (I 1). Trec un podișor di-alamă, Rău îi, doamni, făr’ de mamă. ȘEZ. VI 117.
podișór s. n., pl. podișoáre
podișór s. n., pl. podișoáre
PODIȘÓR s. v. pod, poduleț.
podișór, podișoáre, s.n. 1. (înv. și reg.) podeț. 2. (reg.) dulap sau stelaj pentru vase. 3. fiecare dintre bârnele pe care se sprijină podeaua la casă. 4. (reg.) parte a bisericii (cu balcon) unde stă corul. 5. (reg.) platformă pe care sunt fixate pietrele la moara de apă; pod. 6. (reg.) dulap de haine. 7. (reg.) nișă în zid, firidă. 8. (reg.) suport de scânduri pe care se pun la uscat sau la dospit cașul, brânza etc. sau pe care se păstrează oalele cu lapte; leasă, pat.
podișor s. v. POD. PODULEȚ.
podișór, podișori, s.m. – Mobilier specific caselor din zona Lăpuș, fixat pe perete pentru a economisi spațiul din interiorul locuinței. „Este un dulap mic, format dintr-un cadru de lemn cu una sau două polițe la mijloc, închis cu uși prinse în țâțâni sau balamale de fier” (Stoica, Pop, 1984: 50). – Din pod (< sl. podŭ) + suf. -ișor (DEX, MDA).
podișór, -i, s.m. – Mobilier specific caselor din zona Lăpuș, fixat pe perete pentru a economisi spațiul din interiorul locuinței. „Este un dulap mic, format dintr-un cadru de lemn cu una sau două polițe la mijloc, închis cu uși prinse în țâțâni sau balamale de fier” (Stoica, Pop 1984: 50). – Din pod (< sl. podŭ) + -ișor.

podișor dex

Intrare: podișor
podișor substantiv neutru