pocrovăț definitie

16 definiții pentru pocrovăț

POCROVẮȚ, pocrovețe, s. n. Bucată de pânză folosită pentru acoperirea unor obiecte de cult în religia creștină. [Var.: procovắț s. n.] – Din sl. pokrovĭci.
PROCOVĂȚ s. n. v. pocrovăț.
POCROVẮȚ, pocrovețe, s. n. Bucată de pânză folosită pentru acoperirea unor obiecte de cult în religia creștină. [Var.: procovắț s. n.] – Din sl. pokrovĭci.
PROCOVĂȚ s. n. v. pocrovăț.
PRÓCOVĂȚ s. n. v. procoviță.
pocrovắț (po-cro-) s. n., pl. pocrovéțe
pocrovăț s. n. (sil. -cro-), pl. pocrovéțe
procovắț (= pocrovăț) s. n. (pl. procovețe)
POCROVĂȚ s. v. acoperământ, aer, cioltar, epitaf, șabracă, valtrap.
pocrovăț, pocrovețe, s.n. (înv. și reg.) 1. bucată de pânză care acoperă în altar obiectele de cult creștin; antimis. 2. țol, pătură de cal, pocladă. 3. giulgiu; capacul sicriului.
procovăț n. 1. țol, pătură de cal; 2. pânza numită antimis. [Slav. POKROVĬȚĬ].
pocrovắț și procovắț n., pl. ețe (vechĭ și -veț, d. vsl. po-krovĭcĭ, d. po-krovŭ, învălitoare; rus. pokróvec. V. pocrov și procoviță). Vechĭ. Învălitoarea potiruluĭ, care e o pînză cu broderie scumpă (V. antimis, aer). Azĭ. Mold. Învălitoare de secriŭ. Pocladă, teltie. V. gĭulgĭ, răspetie și fludă.
procovắț, V. pocrovăț.
pocrovăț s. v. ACOPERĂMÎNT. AER. CIOLTAR. EPITAF. ȘABRACĂ. VALTRAP.
pocroveață s. v. ACOPERĂMÎNT.
pocrovắț, pocrovățe s. n. 1. Bucată de pânză sau de stofă pentru acoperirea unor obiecte de cult din religia creștină; acoperământ, (înv. și reg.) pocrov (1); pocroviță. 2. (Reg.) Giulgiu. 3. (În forma procovăț) Obiect de cult compus din două bucăți de stofă fină brodate cu cruci din galon de fir, cu care se acoperă potirul și discul, precum și dintr-o bucată mai mare, numită „aer”, care acoperă ambele vase. ♦ (Reg.) Capacul sicriului. [Var.: procovắț, procovéț, pocrovéț s. n., pocroveáță s. f.] – Din sl. pokrovetĭ.

pocrovăț dex

Intrare: pocrovăț
pocrovăț substantiv neutru
  • silabisire: -cro-
procovăț