pneumonie definitie

15 definiții pentru pneumonie

PNEUMONÍE, pneumonii, s. f. Inflamație a unui lob sau a unui segment pulmonar, provocată în mod obișnuit de pneumococ sau de virusuri și care se manifestă prin febră, tuse, junghiuri, frisoane, expectorații. ◊ Dublă pneumonie = pneumonie care afectează ambii plămâni. [Pr.: pne-u-] – Din fr. pneumonie.
PNEUMONÍE, pneumonii, s. f. Inflamație a unui lob sau a unui segment pulmonar, provocată în mod obișnuit de pneumococ sau de virusuri și manifestată prin febră, tuse, junghiuri, frisoane, expectorații. ◊ Dublă pneumonie = pneumonie care afectează ambii plămâni. [Pr.: pne-u-] – Din fr. pneumonie.
PNEUMONÍE, pneumonii, s. f. Boală a plămînului produsă de pneumococ (mai rar de alți microbi) și caracterizată prin tuse, junghiuri și febră ridicată.
pneumoníe (pne-u-) s. f., art. pneumonía, g.-d. art. pneumoníei; pl. pneumoníi, art. pneumoníile
pneumoníe s. f. (sil. pne-u-), art. pneumonía, g.-d. art. pneumoníei; pl. pneumoníi, art. pneumoníile
PNEUMONÍE s. (MED.) (rar) pulmonie, (reg.) junghi, (înv.) peripneumonie.
PNEUMONÍE s.f. Boală a plămânului cauzată în general de pneumococ și manifestată prin febră mare, tuse și junghiuri. [Gen. -iei. / < fr. pneumonie, cf. gr. pneumonia].
PNEUMONÍE s. f. inflamație a unui fragment al plămânului, cauzată de pneumococ, manifestată prin febră mare, frisoane, tuse și junghiuri. (< fr. pneumonie)
PNEUMONÍE ~i f. Boală provocată de o infecție virotică sau bacteriană, care se manifestă prin inflamarea țesutului pulmonar. [G.-D. pneumoniei; Sil. pne-u-] /<fr. pneomonie
pneumonie f. inflamațiunea plămânilor.
*pleŭro-pneŭmoníe f. Med. Pleŭrezie și pneŭmonie în acelașĭ timp.
*pneŭmoníe f. (vgr. pneumonía, d. pneúmon, plămîĭ, V. plămîn). Med. O boală cauzată de răceală și de un microb special care face să se inflameze parenchima (materia spongioasă) a plîmîilor, numită popular junghĭ. (Cînd e unită cu pleŭrezia, se numește peripneŭmonie).
PNEUMONIE s. (MED.) (rar) pulmonie, (reg.) junghi, (înv.) peripneumonie.
a face pneumonie expr. a muri împușcat.
a muri de pneumonie / de el încins / de glonțul rece 1. (glum.) a muri împușcat. 2. a muri în împrejurări dubioase.

pneumonie dex

Intrare: pneumonie
pneumonie substantiv feminin
  • silabisire: pne-u-