Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru plici

PLICI1 interj., (2) pliciuri, s. n. 1. Interj. Cuvânt care imită zgomotul produs de apă când se lovește de un obiect solid, de o lovitură (aplicată cuiva pe piele) etc.; pleosc. 2. S. n. Paletă cu coadă lungă pentru omorât muște, țânțari etc. – Onomatopee.
PLICÍ2, plicesc, vb. IV. Intranz. (Rar) A pliciui. – Din plici1.
PLICI1 interj. Cuvânt care imită zgomotul produs de apă când se lovește de un obiect solid, de o lovitură (aplicată cuiva pe piele) etc.; pleosc. – Onomatopee.
PLICÍ2, plicesc, vb. IV. Intranz. (Rar) A pliciui. – Din plici1.
PLICI interj. Onomatopee care redă sunetul produs de apă cînd se lovește de un obiect solid, de o lovitură dată cuiva, de dezlipirea buzelor după ce au sărutat etc. Cînd Cuza l-a făcut... ministru a plîns și – plici! I-a sărutat mîna. PAS, L. I 41. Tu să mă bați, zici?... Na dar, plici! PANN, P. V. III 29. ◊ (Cu prelungirea vocalei din mijloc) Mătușa Dana... se umflă de necaz odată, și: pliiici!... plesni în două. VISSARION, B. 177.
plici1 interj.
plici2 s. n., art. plíciul; pl. plíciuri
plicí3 (a ~) (rar) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. plicésc, imperf. 3 sg. pliceá; conj. prez. 3 să pliceáscă
plici interj.
plicí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. plicésc, imperf. 3 sg. pliceá; conj. prez. 3 sg. și pl. pliceáscă
plíci interj. – Imită zgomotul bălăcitului sau al baterii din palme. Creație expresivă, cf. pleosc (Iordan, BF, II, 186). – Der. pliciui, vb. (a pocni din bici, a plesni).
PLICI interj. (se folosește pentru a reda zgomotul produs la lovirea cu palma pe piele, de pleoscăitul apei când se lovește de ceva tare etc.). /Onomat.
plici! int. exprimă sgomotul lovirii subite: plici! o palmă. [Onomatopee].
plicĭ, interj. care arată pleoscăitu uneĭ palme micĭ pe obraz orĭ a degetuluĭ mijlociŭ proptit pe policar și izbit apoĭ de palmă orĭ cu a uneĭ peticĭ cînd scuturĭ colbu. V. leop.
plici, pliciuri s. n. unealtă casnică în formă de băț prevăzută la un capăt cu o bucată de cauciuc sau plastic, folosită la prinderea muștelor din casă.

plici definitie

plici dex

Intrare: plici (s.n.)
plici s.n. interjecție
Intrare: plici (vb.)
plici vb. verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: plici (interj.)
plici interj.