plici definitie

15 definiții pentru plici

PLICI1 interj., (2) pliciuri, s. n. 1. Interj. Cuvânt care imită zgomotul produs de apă când se lovește de un obiect solid, de o lovitură (aplicată cuiva pe piele) etc.; pleosc. 2. S. n. Paletă cu coadă lungă pentru omorât muște, țânțari etc. – Onomatopee.
PLICÍ2, plicesc, vb. IV. Intranz. (Rar) A pliciui. – Din plici1.
PLICI1 interj. Cuvânt care imită zgomotul produs de apă când se lovește de un obiect solid, de o lovitură (aplicată cuiva pe piele) etc.; pleosc. – Onomatopee.
PLICÍ2, plicesc, vb. IV. Intranz. (Rar) A pliciui. – Din plici1.
PLICI interj. Onomatopee care redă sunetul produs de apă cînd se lovește de un obiect solid, de o lovitură dată cuiva, de dezlipirea buzelor după ce au sărutat etc. Cînd Cuza l-a făcut... ministru a plîns și – plici! I-a sărutat mîna. PAS, L. I 41. Tu să mă bați, zici?... Na dar, plici! PANN, P. V. III 29. ◊ (Cu prelungirea vocalei din mijloc) Mătușa Dana... se umflă de necaz odată, și: pliiici!... plesni în două. VISSARION, B. 177.
plici1 interj.
plici2 s. n., art. plíciul; pl. plíciuri
plicí3 (a ~) (rar) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. plicésc, imperf. 3 sg. pliceá; conj. prez. 3 să pliceáscă
plici interj.
plicí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. plicésc, imperf. 3 sg. pliceá; conj. prez. 3 sg. și pl. pliceáscă
plíci interj. – Imită zgomotul bălăcitului sau al baterii din palme. Creație expresivă, cf. pleosc (Iordan, BF, II, 186). – Der. pliciui, vb. (a pocni din bici, a plesni).
PLICI interj. (se folosește pentru a reda zgomotul produs la lovirea cu palma pe piele, de pleoscăitul apei când se lovește de ceva tare etc.). /Onomat.
plici! int. exprimă sgomotul lovirii subite: plici! o palmă. [Onomatopee].
plicĭ, interj. care arată pleoscăitu uneĭ palme micĭ pe obraz orĭ a degetuluĭ mijlociŭ proptit pe policar și izbit apoĭ de palmă orĭ cu a uneĭ peticĭ cînd scuturĭ colbu. V. leop.
plici, pliciuri s. n. unealtă casnică în formă de băț prevăzută la un capăt cu o bucată de cauciuc sau plastic, folosită la prinderea muștelor din casă.

plici dex

Intrare: plici (s.n.)
plici s.n. interjecție
Intrare: plici (vb.)
plici vb. verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: plici (interj.)
plici interj.