plecopter definitie

8 definiții pentru plecopter

PLECOPTÉR, plecoptere, s. n. (La pl.) Ordin de insecte cu aripile membranoase, având nervuri dese ca o rețea, cu corpul lățit, terminat cu două filamente lungi; (și la sg.) insectă din acest ordin. – Din fr. plécoptère.
PLECOPTÉR, plecoptere, s. n. (La pl.) Ordin de insecte cu aripile membranoase, având nervuri dese ca o rețea, cu corpul lățit, terminat cu două filamente lungi; (și la sg.) insectă din acest ordin. – Din fr. plécoptères.
!plecoptér (-cop-ter/-co-pter) s. n., pl. plecoptére
plecoptér s. n., pl. (sil. mf. -pte-) plecoptére
PLECOPTÉRE s.n.pl. Ordin de insecte cu aripile membranoase, având nervuri dese, ca o rețea, și corpul lățit, terminat cu două filamente lungi; (la sg.) insectă din acest ordin. [Sg. plecopter. / < fr. plecoptères, cf. gr. plekein – a împleti, pteron – aripă].
PLECOPTÉRE s. n. pl. ordin de insecte cu aripile membranoase, având nervuri dese, ca o rețea, și corpul lățit, terminat cu două filamente lungi. (< fr. plecoptéres)
PLECOPTÉR ~e n. 1) la pl. Ordin de insecte cu corp scurt și plat având aripi slab adaptate pentru zbor, care trăiesc pe lângă ape. 2) Insectă din acest ordin. /<fr. plécopteres
PLECO- „rețea, împletire”. ◊ gr. pleko, ein „a țese, a împleti” > fr. pléco-, engl. id. > rom. pleco-. □ ~ptere (v. -pter), s. n. pl., ordin de insecte cu aripile membranoase, avînd nervuri dese ca o rețea și corpul lățit, terminat cu două filamente lungi.

plecopter dex

Intrare: plecopter
plecopter substantiv neutru
  • silabisire: -pte-