Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru plachetă sangvină

PLACHÉTĂ, plachete, s. f. 1. Volum mic cu conținut literar, în special culegere de versuri; broșurică. 2. Medalie pătrată sau dreptunghiulară, care de obicei are o singură față modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripții și care se oferă ca recompensă la unele concursuri sportive, artistice etc. 3. (Biol.; în sintagma) Plachetă sangvină = trombocită. – Din fr. plaquette.
PLACHÉTĂ, plachete, s. f. 1. Volum mic cu conținut literar, în special culegere de versuri; broșurică. 2. Medalie pătrată sau dreptunghiulară, care de obicei are o singură față modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripții și care se oferă ca recompensă la unele concursuri sportive, artistice etc. 3. (Biol.; în sintagma) Plachetă sanguină = trombocită. – Din fr. plaquette.
PLACHÉTĂ, plachete, s. f. 1. Volum care conține un număr redus de foi; (în special) culegere de versuri. 2. Medalie pătrată sau dreptunghiulară de metal, avînd de obicei o singură față modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripții.
plachétă s. f., g.-d. art. plachétei; pl. plachéte
plachétă s. f., g.-d. art. plachétei; pl. plachéte
PLACHETĂ SANGVÍNĂ s. v. trombocit.
PLACHÉTĂ s.f. 1. Volum mic, cu puține foi; (spec.) culegere de versuri; broșurică. 2. Medalie pătrată sau dreptunghiulară, modelată pe o singură față, care se oferă de obicei ca premiu în competițiile sportive. 3. Plachetă sanguină = trombocit. [< fr. plaquette].
PLACHÉTĂ s. f. 1. volum mic cu un număr redus de pagini; culegere de versuri. 2. medalie modelată pe o singură față, care se oferă de obicei ca premiu în competițiile sportive. 3. ~ sangvină = trombocit. (< fr. plaquette)
PLACHÉTĂ ~e f. 1) Carte mică și subțire care cuprinde opere literare (în special în versuri) de dimensiuni reduse. 2) Medalie de forme diferite având pe una din fețe executate un basorelief sau o inscripție, bătută cu ocazia unui mare eveniment, în cinstea unei personalități sau care se oferă ca premiu în competițiile sportive. /<fr. plaquette
PLACHETĂ SANGUI s. (BIOL.) trombocit.
plachétă s. f. în sint. s. plachetă sanguină (med.) Trombocită ◊ „Se știe că ateroscleroza se datorește aglutinării (lipirii) așa-numitelor plachete sanguine și fixării acestora de peretele arterei, ceea ce duce la blocarea circulației în interiorul unor vase sanguine. Rolul prostaciclinei este acela de a împiedica agluntinarea plachetelor.” Sc. 16 VIII 79 p. 5 (din fr. plaquette; DN3 – alte sensuri; DEX, DN3)

plachetă sangvină definitie

plachetă sangvină dex