pisolit definitie

13 definiții pentru pisolit

PISOLÍT, pisolite, s. n. 1. Agregat de minerale (calcit, minereu de fier și de mangan etc.), de forma și de mărimea unui bob de mazăre, depus de apele termale care conțin bicarbonat de calciu. 2. Rocă compusă din pisolite (1). – Din fr. pisolithe.
PISOLÍT, pisolite, s. n. 1. Grăunte de minerale (calcit, minereu de fier și de mangan etc.), de forma și de mărimea unui bob de mazăre, depus de apele termale care conțin bicarbonat de calciu. 2. Rocă compusă din pisolite (1). – Din fr. pisolithe.
PISOLÍT1, pisolite, s. n. Grăunte de calcar, de forma și de mărimea unui bob de mazăre, depus de apele termale care conțin bicarbonat de calciu.
PISOLÍT 2, pisolite, s. n. Rocă formată din pisolite (provenite din apele termale).
pisolít s. n., pl. pisolíte
pisolít s. n., pl. pisolíte
PISOLÍT s.n. 1. Grăunte de carbonat de calciu sau de oxid de fier de mărimea unui bob de mazăre. 2. Rocă de calcar formată din pisolite (1). [< fr. pisolithe, cf. gr. pisos – mazăre, lithos – piatră].
PISOLÍT s. n. 1. grăunte de carbonat de calciu sau de oxid de fier de mărimea unui bob de mazăre. 2. rocă din pisolite (1). (< fr. pisolithe)
PISOLÍT ~e n. 1) Mineral alcătuit din bucăți sferice mărunte. 2) Rocă formată din astfel de mineral. /<fr. pisolithe
*pisolít n., pl. e și urĭ (vgr. pîson, mazăre, și lithos, peatră). Min. O peatră calcaroasă cu bobițe de mărimea mazăriĭ.
pisolit, (engl.= pisolite) → oolit cu diametru mai mare de 2 mm.
pisolit vados (petrogr. sedim.), (engl.= vadose pisolite) concrețiune sferoidală formată diagenetic prin difuzia ascendentă a soluțiilor suprasaturate cu CaCO3 și depunerea acestora subaerian, la supr. solurilor sau a sedimentelor carbonatice. Frecvent, p.v. însoțesc crustele carbonatice de tipul → caliche-ului.
PISO- „mazăre”. ◊ gr. pisos „mazăre” > fr. piso-, engl. id. > rom. piso-. □ ~lit (v. -lit1), s. n., agregat mineral de carbonat de calciu sau de oxid de fier de mărimea unui bob de mazăre; ~litic (v. -litic1), adj., (despre roci) format din pisolite.

pisolit dex

Intrare: pisolit
pisolit substantiv neutru