Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru pirită

PIRÍTĂ, pirite, s. f. Bisulfură naturală de fier, de culoare galbenă, cristalizată în sistem cubic, folosită mai ales ca materie primă la fabricarea acidului sulfuric, conținând uneori și aur, argint, cupru etc. – Din fr. pyrite.
PIRÍTĂ, pirite, s. f. Sulfură de fier naturală, de culoare galbenă, cristalizată în sistem cubic, folosită mai ales ca materie primă la fabricarea acidului sulfuric. – Din fr. pyrite.
PIRÍTĂ, pirite, s. f. Sulfură de fier naturală cristalizată în sistem cubic, care este întrebuințată ca materie primă la fabricarea acidului sulfuric.
pirítă s. f., g.-d. art. pirítei; pl. piríte
pirítă s. f., pl. piríte
PIRÍTĂ s. (CHIM.) sulfură de fier.
PIRÍTĂ s.f. Sulfură naturală de fier. [< fr. pyrite].
PIRÍTĂ s. f. sulfură naturală de fier sau de cupru. (< fr. pyrite)
PIRÍTĂ ~e f. Mineral cristalizat de culoare galbenă, având luciu metalic și fiind întrebuințat ca materie primă (la fabricarea acidului sulfuric, sulfatului de fier etc.). /<fr. pyrite
pirită f. sulfură de fier găsită în pământ.
*marcasítă f., pl. e (fr. marcassite, d. ar. markašitha; ngr. markási). Min. Bisulfură naturală de fer (Fe S2), numită și pirită albă, care e o peatră galbenă ca auru și care se întrebuințează în gĭuvaĭergerie.
*pirítă f., pl. e (fr. pyrite, f., it. pirite, f., d. vgr. pyrites, m., d. pyr, foc. V. pirosteĭe și barut). Min. O peatră galbenă aurie care e o sulfură de fer (Fe S2) și care e foarte răspîndită atît în vinele minerale, cît și în rocele eruptive saŭ terenurile sedimentare, unde e rezultată de multe orĭ din reducerea sulfatelor. Există și pirită de cupru saŭ calcopirită (Cu Fe S2), răspîndită în mineralele de cupru.
PIRI s. (CHIM.) sulfură de fier.
pirită, (engl.= pyrite) FeS2, s. cubic. Mineral format în foarte diverse condiții genetice, prin procese endogene și exogene. În dom. sedimentar întâlnit în argile negre (maluri), evaporite, gresii, etc.
PIRÍTĂ (< < fr., gr.) s. f. Bisulfură naturală de fier, cristalizată în sistemul cubic. Are culoarea galbenă ca alama, urma neagră-verzuie și luciul metalic. Se utilizează la fabricarea acidului sulfuric; uneori conține și aur, argint, cupru, nichel, cobalt etc., care se extrag prin prelucrare complexă. P. pură conține 47% fier și 53% sulfuri.

pirită definitie

pirită dex

Intrare: pirită
pirită substantiv feminin