Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru pildui

PILDUÍ, pilduiesc, vb. IV. (Înv.) 1. Refl. A lua model, exemplu de la cineva sau de la ceva; a trage o învățătură. ♦ Tranz. A învăța sau a îndruma pe cineva prin exemple. 2. Tranz. A aplica cuiva o pedeapsă severă (care să servească drept pildă și altora). 3. Tranz. A exemplifica, a ilustra. – Pildă + suf. -ui.
PILDUÍ, pilduiesc, vb. IV. (Înv.) 1. Refl. A lua model, exemplu de la cineva sau ceva; a trage o învățătură. ♦ Tranz. A învăța sau a îndruma pe cineva prin exemple. 2. Tranz. A aplica cuiva o pedeapsă severă (care să servească drept pildă și altora). 3. Tranz. A exemplifica, a ilustra. – Pildă + suf. -ui.
PILDUÍ, pilduiesc, vb. IV. Tranz. (Învechit și arhaizant) 1. A învăța pe cineva prin exemple bune. L-au pilduit. prin atîtea și atîtea vii dovezi a facerilor sale de bine. DRĂGHICI, R. 115. ♦ Refl. A lua pildă de la cineva, a trage învățătură din ceva. Din aceasta dar vă puteți pildui feții miei, cită vătămare aduce lenevirea la om. DRĂGHICI, R. 157. 2. A aplica cuiva o pedeapsă severă (spre a servi drept pildă și altora). S-a repezit cu pumnii-ncleștați, s-o pilduiască; dar musafirii s-au pus la mijloc și l-au oprit. CARAGIALE, O. III 36.
pilduí (a ~) (înv.) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. pilduiésc, imperf. 3 sg. pilduiá; conj. prez. 3 să pilduiáscă
pilduí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. pilduiésc, imperf. 3 sg. pilduiá; conj. prez. 3 sg. și pl. pilduiáscă
PILDUÍ vb. v. exemplifica, ilustra, imita.
A PILDUÍ ~iésc tranz. 1) A supune unei pedepse (spre a fi de învățătură pentru alții). 2) rar A ilustra prin pilde; a exemplifica. /pildă + suf. ~ui
A SE PILDUÍ mă ~iésc intranz. înv. A lua pildă de la cineva; a trage învățătură. /pildă + suf. ~ui
pilduì v. 1. a da de pildă, a lua pildă; 2. a învăța minte: i-aș pildui eu strașnic CAR.
pilduĭésc v. tr. (d. pildă). Rar. Exemplific. Pedepsesc ca să rămîĭe ca pildă. V. intr. Vorbesc în pilde, în parabole. Servesc ca pildă. V. refl. A se pildui de la cineva, a lua pildă de la cineva, a-l imita.
pildui vb. v. EXEMPLIFICA. ILUSTRA. IMITA.

pildui definitie

pildui dex

Intrare: pildui
pildui verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a