Dicționare ale limbii române

2 intrări

25 definiții pentru piersic

PIÉRSIC, piersici, s. m. Pom fructifer din familia rozaceelor, cu flori trandafirii sau albe și cu fructe mari, sferice (Persica vulgaris). ◊ Expr. (Pop. și fam.) A o lua (sau a o aduce, a umbla, a se da) pe după piersic = a spune (ceva) pe ocolite; a căuta un subterfugiu, a se eschiva. – Lat. persicus.
PIERSICÁ, piérsic, vb. I. Tranz. (Pop.) A bate tare pe cineva; p. restr. a urzica, a bășica. – V. piersică.
PIÉRSIC, piersici, s. m. Pom fructifer din familia rozaceelor, cu flori trandafirii sau albe și cu fructe mari, sferice (Persica vulgaris). ◊ Expr. (Pop. și fam.) A o lua (sau a o aduce, a umbla, a se da) pe după piersic = a spune (ceva) pe ocolite; a căuta un subterfugiu, a se eschiva. – Lat. persicus.
PIERSICÁ, piérsic, vb. I. Tranz. (Pop.) A bate tare pe cineva; p. restr. a urzica, a bășica. – V. piersică.
PIÉRSIC, piersici, s. m. Pom roditor, cu flori trandafirii, cu fructe gălbui sau roșietice, aromate, cu carnea zemoasă și cu sîmburi tari (Prunus persica sau Amygdalus persica). La fereastră își înălțau trupurile crude doi piersici în floare. SAHIA, N. 71.
piérsic s. m., pl. piérsici
piersicá (a ~) (pop.) vb., ind. prez. 3 piérsică
piérsic s. m., pl. piérsici
piersicá vb., ind. prez. 1 sg. piérsic, 3 sg. și pl. piérsică
PIERSICÁ vb. v. bășica, urzica.
piérsic (piérsici), s. m. – Specie de pom fructifer (Prunus persica). – Var. înv. chiarsic, chiarsăc, mold. persic (și der.). Mr., megl. chiarsic. Lat. (malus) pĕrsĭcus (Diez, I, 314; Candrea-Dens., 1387; REW 6429), cf. it. pesca, calabr. p(i)ersica, prov. persega, fr. pêche, sp. prisco (varietate de piersică), port. pecego, basc. mersika. – Der. piersică, s. f. (fructul piersicului), cf. alb. pieškë (Philippide, II, 651); piersiciu, adj. (de culoarea piersicii). Rut. persyk provine din rom. (Candrea, Elemente, 406), ca și, probabil, rus. persik (părerea lui Sanzewitsch 207, cum că rom. ar proveni din rusă, nu e probabilă).
piersicá (píersic, piersicát), vb. – A lovi, a bate tare. – Var. pierseca. Lat. persĕcāre „a extermina” (Bogrea, Dacor., I, 249; REW 6425a; Rosetti, I, 170). Der. din piersică (Tiktin; Spitzer, Dacor., III, 654; cf. Bogrea, Dacor., IV, 841) nu e probabilă.
PIÉRSIC ~ci m. Pom fructifer cu fructe cărnoase, aromate, de culoare gălbuie-roșiatică, acoperite cu o pieliță pufoasă, având sâmbure mare, bombat și cu înveliș dur, brăzdat. /<lat. persicus
piersic m. mic arbore din fam. rozaceelor, adus din Persia (dar originar din China), se cultivă și în grădinile noastre (Prunus persica). [Lat. PERSICUS].
piersicà v. fam. a bate strașnic. [Lit. a bate piersic: cf. a bate măr].
1) pérsic (est) și pĭérsic (vest) m. (lat. pĕrsĭcus, din Persia, persic). Un fel de cais cu frunzele lungĭ ca ale migdaluluĭ și dințate (prunus [saŭ amýgdalus] pérsica saŭ pérsica vulgáris). – Și -cár (ChN. 2, 14. Munt. vest). – În Eŭropa a fost adus din Persia, dar e originar din nordu Chineĭ. Frunzele luĭ îs potolitoare, ĭar pomu întreg (și maĭ ales sîmburiĭ), conține acid cianidric.
1) pĭérsic, -ă, -íŭ V. persic, -ă, -íŭ.
2) pĭérsic, a v. tr. (d. pĭersică s. f., ca și măr din „a bate măr”). Munt. vest. Fam. Bat măr, lovesc pe cineva lăsîndu-l vînătăĭ (cam ca pe coaja persicelor și merelor lovite): fugițĭ, că vă pĭersic (CL. 1910, 543). V mecesc.
piersica vb. v. BĂȘICA. URZICA.
PIÉRSIC (lat. persicus) s. n. Pom fructifer din familia rozaceelor, originar din China, cu frunze eliptic-lanceolate, flori roșii-carmin până la albe și fructe comestibile (Prunus persica). Introdus în cultură de peste 4.000 de ani; este pretențios față de climă și sol, fiindu-i prielnice locurile adăpostite și solurile fertile. În România este răspândit mai ales în Dobrogea, Crișana și Banat.
PIERSIC, Florin (n. 1936, Cluj), actor român. Dezinvolt, exuberant, dar și cu mari disponibilități pentru jocul interiorizat, a creat numeroase roluri de june-prim, apoi roluri de compoziție atât în comedii cât și în drame (în teatru: „Tragedia optimistă”, „Discipolul diavolului”, „Orfeu în Infern”, „Oameni și șoareci”, „Un fluture pe lampă”, „Năpasta”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”; în film: „Haiducii lui Șaptecai”, „De-aș fi... Harap Alb”, „Rug și flacără”, „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Racolarea”, „Mihai Viteazul”, „Pintea”,„Columna”). Foarte popular datorită rolurilor din filme de aventuri și aparițiilor în show-uri de televiziune.
Prunus persica (L.) Batsch., « Piersic ». Specie care înflorește primăvara. Flori roz sau roșii, rar albe (caliciul lînos în exterior), obișnuit solitare. Frunze lat-lanceolate, serate, scurt-pețiolate. Arbore pînă la 8 m înălțime, muguri pubescenți. Fruct sferic, cărnos, pubescent. Are multe varietăți utile parcurilor și grădinilor, în special cele cu flori duble și forme piramidale pletoase.
a o aduce pe după piersic expr. (pop.) a spune (ceva) pe ocolite; a se eschiva, a căuta subterfugii
a o lua pe după piersic expr. (pop.) a spune (ceva) pe ocolite; a căuta un subterfugiu.
a umbla pe după piersic expr. (pop.) a spune (ceva) pe ocolite; a se eschiva, a căuta un subterfugiu.

piersic definitie

piersic dex

Intrare: piersica
piersica verb grupa I conjugarea I
Intrare: piersic
piersic substantiv masculin