Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru piedestal

PIEDESTÁL, piedestaluri, s. n. Suport (înalt) pe care se așază o statuie, o coloană, un obiect decorativ etc. [Pl. și: piedestale] – Din fr. piédestal.
PIEDESTÁL, piedestaluri, s. n. Suport (înalt) pe care se așază o statuie, o coloană, un obiect decorativ etc. [Pl. și: piedestale] – Din fr. piédestal.
PIEDESTÁL, piedestale și piedestaluri, s. n. Suport pe care se așază un element arhitectural, o statuie, o vază etc. Puse îndată de-i ciopli pentru piedestaluri niște grosolane figuri. ODOBESCU, S. III 73. ◊ Fig. Era o absurditate a ridica pe piedestal numai o singură patimă și a-i da privilegiul de a fi exprimată în forme poetice. GHEREA, ST. CR. I 144.
piedestál (pie-) s. n., pl. piedestáluri/piedestále
piedestál s. n. (sil. pie-), pl. piedestáluri/piedestále
PIEDESTÁL s. postament, soclu. (~ al unui bust.)
PIEDESTÁL s.n. Suport, picior de susținere pentru o statuie, o coloană etc. [Pron. pie-, pl. -le, -luri. / cf. fr. piédestal, it. piedestallo].
PIEDESTÁL s. n. suport pentru o statuie, un vas, o coloană etc. (< fr. piédestal, it. piedestallo)
PIEDESTÁL ~uri n. Postament pentru fixarea unei statui sau a unui obiect decorativ; soclu. [Pl. și pedestale] /<fr. piédestal
piedestal n. baza unei statue sau coloane.
*pĭedestál n., pl. e și urĭ (fr. piédestal, d. it. piedestallo și piedistallo, adică piè di stallo, picĭor de „stal”, de loc; sp. pedestal. V. stal). Suportu uneĭ statue, unuĭ obelisc, uneĭ coloane. Fig. Ceĭa ce servește cuĭva ca să se înalțe, treaptă. – Și pe-.
PIEDESTAL s. postament, soclu. (~ al unui bust.)

piedestal definitie

piedestal dex

Intrare: piedestal (pl. -e)
piedestal pl. -e substantiv neutru
  • silabisire: pie-
Intrare: piedestal (pl. -uri)
piedestal pl. -uri