PHOENIX, phoenicși, s. m. (în mitol. greacă; în sintagma Pasărea Phoenix) Pasăre alegorică, oraculară, care, simțindu-și sfârșitul aproape, se arunca în foc și renăștea din propria cenușă. [Pr. fö́nix. – Var.: fénix s. m.] – Din lat. phoenix, fr. fénix.
CURMÁL, curmali, s. m. Arbore exotic din familia palmierilor, cu trunchiul înalt până la 25 m, cu frunze mari de 2-3 m și cu fructe comestibile (Phoenix dactylifera). – Din curmală (derivat regresiv).
FÉNIX s. m. (Mitol.; în sintagma) Pasărea fenix = pasăre fabuloasă despre care cei vechi credeau că este unică pe lume și care, când își simțea sfârșitul aproape (o dată la 500 de ani), se arunca în foc și renăștea din propria ei cenușă, ca simbol al reînnoirii veșnice. [Scris și: phoenix. – Var.: (înv.) feníce s. m.] – Din fr. phénix, lat. phoenix.
FÉNIX, fenicși, s. m. (Mitol.; adesea în expr. pasărea fenix) Pasăre fabuloasă despre care cei vechi credeau că este unică pe lume și că renaște din propria ei Cenușă; simbol al reînnoirii veșnice. Fenicșii aveau vieți de sute de ani. MACEDONSKI, O. III 54. (Scris phoenix) Pe-al meu propriu rug, mă topesc în flăcări... Pot să mai renviu luminos din el ca Pasărea phoenix? EMINESCU, O. I 199. – Scris și: phoenix. – Variantă: (învechit) feníce (ODOBESCU, S. II 502) s. m.
PHOÉNIX v. fenix.
!phoenix (pasărea ~) [pron. fö́nix] s. m., pl. phoenicși
CURMÁL s. (BOT.; Phoenix dactylifera) (înv.) finic.
Phoenix f. Mit. fenix: pot să mai re’nviu luminos... ca păsărea Phoenix? (V. vocabular).
Phoenix 1. Fiul lui Amyntor, regele din Argos, era dascălul și prietenul lui Achilles. L-a întovărășit pe erou la Troia și ulterior, după terminarea războiului, l-a însoțit pe Neoptolemus pe calea de întoarcere. A murit pe drum fără să ajungă să-și revadă patria. 2. Unul dintre fiii lui Agenor. A fost trimis de către tatăl său împreună cu Cilix și cu Cadmus s-o caute pe Europa. Negăsind-o, nu s-a mai întors acasă, ci a întemeiat o țară, Phoenicia, și s-a stabilit acolo. 3. Pasăre fabuloasă despre care vechii egipteni credeau că ar fi trăit peste cinci sute de ani și că ar fi murit aruncîndu-se în foc, pentru a renaște apoi din propria sa cenușă.
PHOENIX (în mitologia greacă), pasăre alegorică care se lasă mistuită de flăcări pentru a se regenera din propria cenușă. Era considerată o pasăre oraculară. În descrierea lui Herodot, P. are pene roșii și aurii și apare o dată la 500 de ani în Egipt, atunci când îi moare tatăl (pe care îl înmormântează în Templul Soarelui).
PHOENIX 1. Mic arhipelag coraligen în Polinezia (Oc. Pacific), parte componentă a Rep. Kiribati, format din opt insule, situat la SE de arh. Gilbert; 29 km2. Insule: Kanton, Enderbury, Rawaki, Manra, Orona, Nikumaroro, Birnie, Mc. Kean. Copra. Pescuit. Descoperit în sec. 19 de vânători de balene americani. Insulele au fost anexate de englezi în 1889; în 1937 au fost unite în ins. Gilbert și Ellice și devin independente în 1979 în Kiribati. Singurul atol nelocuibil este Kanton. 2. Oraș în S.U.A., pe Salt River, centru ad-tiv teritorial (din 1889) și al statului Arizona (din 1912); 1,3 mil. loc. (2000). Nod de comunicații. Aeroport. Constr. aeronautice, de utilaj minier și de aparataj electrotehnic; mecanică de precizie. Ind. bumbacului și alim. Centru comercial și financiar. Universitate (1976). Grădină botanică. Capitoliu (1900). Turism. Fundat în 1870, a devenit oraș în 1881. Între 1950 și 1960 a cunoscut o dezvoltare imensă (populația a crescut de patru ori).
PHOENIX, grup rock românesc. Constituit în 1961, la Timișoara, în componența: Nicolae Covaci, Florin „Moni” Bordeiau, Bela Kamocsa, Claudiu Rotaru, Ioan „Pillu” Ștefanovici. Inițial repertoriu de cover-uri, apoi piese de inspirație folclorică, opere rock. Stil propriu, original, profund național, construit pe datele folclorului arhaic, integrând în rock instrumente populare tradiționale. Texte semnate de cuplul Foarță-Ujică. Succes de public fără precedent, turnee în Europa de Est. Multiple modificări de componență până în 1977, când toți membrii grupului din acel moment (cu excepția lui Mircea Baniciu) emigrează. Activitate continuată în străinătate și reuniri ocazionale în țară, după ’90. Discografie selectivă: „Cei ce ne-au dat nume”, „Mugur de fluier”, „Cantafabule”.
PHOENIX L., CURMAL, fam. Palmae. Gen originar din zonele tropicale și subtropicale ale Africii și Asiei, cca 11 specii, trunchiuri neramificate, drepte, cu cicatricele pețiolurilor sau resturilor de pețioli căzuți. Are port grațios datorită frunzelor sale fin-penate, compuse din foliole alterne. Flori mici și numeroase, unisexuat-dioice (caliciul cu 3 dinți, cele mascule cu 6 stamine, cele femele cu 3 cârpele), reunite într-un spadice ramificat, pendent, prevăzut cu o spată. Fruct cărnos, monosperm.
Phoenix canariensis Chabaud. Specie cu frunzele tinere învelite într-o membrană maro-închis (la plantele mature recurbate, la celelalte drepte), pinulele inferioare reduse și transformate în spini. Trunchi cilindric, scurt și gros. Specie viguroasă cu coroană frumoasă, iernează în seră rece. Fructe comestibile (curmale).
Phoenix dactylifera L. Specie cu frunze grupate terminal pe tulpină, imparipenat-compuse, scurt-pețiolate, lungi de 2,5-3 m, foliole liniar-lanceolate, acute, rigide, cele de la bază transformate în spini. Arbore cu tulpină cilindrică, neramificată. Frunzele (curmale) sînt comestibile. Se cultivă în sere temperate.
Phoenix loureiri Kunth (syn. P. roebelenii O’Brien). Specie pînă la 2 m înălțime, cu coroană deasă. Frunze mici, fine, cu foliole înguste și lungi de 18 cm, foarte grațioase și albicioase pe partea inferioară. Se cultivă în seră temperată. Rareori fructifică cultivat.
Phoenix sylvestris (L.) Roxb. Specie cu frunze gri, cu foliole numeroase, pețiolul și rachisul maro-deschise.
phoenix subst. v. fenix.

phoenix dex

Intrare: phoenix
phoenix substantiv masculin
  • pronunție: fönix
Intrare: Phoenix (gen de plante)
Phoenix gen de plante
Intrare: Phoenix canariensis
Phoenix canariensis   nomenclatura binară
Intrare: Phoenix dactylifera
Phoenix dactylifera   nomenclatura binară
Intrare: Phoenix loureiri
Phoenix loureiri   nomenclatura binară
Intrare: Phoenix sylvestris
Phoenix sylvestris   nomenclatura binară