Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru petrifica

PETRIFICÁ vb. I v. pietrifica.
PIETRIFICÁ, pietrífic, vb. I. Refl. și tranz. 1. A căpăta sau a face să capete aspect de piatră, de mineral, a deveni sau a face să devină piatră, mineral; a (se) acoperi cu o crustă de piatră, de mineral; spec. a deveni sau a face să devină fosilă. ◊ Fig. A rămâne sau a face să rămână (mereu) neschimbat; a încremeni sau a face să încremenească. 2. (În basme). A (se) preface în stană de piatră; a (se) împietri. [Prez. ind. acc. și: pietrific. – Var.: petrificá vb. I] – După fr. pétrifier, germ. petrifizieren.
PETRIFICÁ, petrífic, vb. I. Refl. și tranz. 1. A căpăta sau a face să capete aspect de piatră, de mineral, a deveni sau a face să devină piatră, mineral; a (se) acoperi cu o crustă de piatră, de mineral; spec. a deveni sau a face să devină fosilă. ♦ Fig. A rămâne sau a face să rămână (mereu) neschimbat; a încremeni sau a face să încremenească. 2. (În basme) A (se) preface în stană de piatră; a (se) împietri. [Prez. ind. acc. și: petrifíc. – Var.: pietrificá vb. I] – După fr. pétrifier, germ. petrifizieren.
PIETRIFICÁ vb. I v. petrifica.
PETRIFICÁ, petrífic, vb. I. Refl. 1. A căpăta aspect de piatră; a deveni fosilă. ♦ Fig. A rămîne mereu neschimbat; a încremeni. Astfel umana roadă în calea ei îngheață, Se petrifică unul în sclav, altu-mpărat. EMINESCU, O. I 64. 2. (În basme) A se preface în stană de piatră. în minutul acela s-au despetrificat toate cătanele și începură a-și face exercițiile chiar ca și în minutul cînd se petrificaseră. RETEGANUL, P. IV 12. – Variantă: pietrificá (BOGZA, C. O. 74) vb. I.
pietrificá (a ~) (pie-tri-) vb., ind. prez. 3 pietrífică
petrificá vb. (sil. -tri-), ind. prez. 1 sg. petrífic, 3 sg. și pl. petrífică
PETRIFICÁ vb. 1. a se fosiliza. (Corpuri organice care s-au ~.) 2. a împietri, a încremeni, a înlemni, a înmărmuri, a înțepeni, (înv. și pop.) a mărmuri, (Mold. și Bucov.) a (se) întrecleți, (prin Transilv. și Ban.) a merei, (fig.) a (se) înțeleni. (Un personaj din basme care a fost ~.)
PETRIFICÁ vb. I. tr., refl. A (se) preface în piatră; a (se) împietri. ♦ refl. (Fig.) A încremeni. [P.i. petrífic, var. pietrifica vb. I. / cf. it. petrificare, fr. pétrifier < lat. petra – piatră, facere – a face].
PIETRIFICÁ vb. I. v. petrifica.
PETRIFICÁ vb. I. tr., refl. a (se) preface în piatră; a (se) împietri; a (se) fosiliza. II. refl. (fig.) a încremeni. (< it. petrificare, fr. pétrifier)
A PETRIFICÁ petrífic tranz. A face să se petrifice. /<fr. pétrifier, germ. petrifizieren
A SE PETRIFICÁ pers. 3 se petrífică intranz. 1) A se transforma în piatră (sau în alt mineral); a deveni piatră (sau alt mineral). 2) fig. A deveni tare ca piatra. 3) fig. A rămâne mereu neschimbat; a încremeni într-o anumită formă. 4) (în basme) A se preface în stană de piatră. /<fr. pétrifier, germ. petrifizieren
petrificà v. 1. a (se) împietri; 2. fig. se petrifică unu ’n sclav, altu ’n împărat EM.
*petrífic, a v. tr. (lat. petra, peatră, și fic ca în edi-fic). Prefac în peatră: lemn petrificat. Fig. Fac ca să nu se maĭ miște, împetresc, încremenesc, înmărmuresc, înlemnesc: groaza l-a petrificat.
PETRIFICA vb. 1. a se fosiliza. (Corpuri organice care s-au ~.) 2. a împietri, a încremeni, a înlemni, a înmărmuri, a înțepeni, (înv. și pop.) a mărmuri, (Mold. și Bucov.) a (se) întrecleți, (prin Transilv. și Ban.) a merei, (fig.) a (se) înțeleni. (Un personaj din basme care a fost ~.)

petrifica definitie

petrifica dex

Intrare: petrifica
petrifica verb grupa I conjugarea I
  • silabisire: -tri-
pietrifica verb grupa I conjugarea I