Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru petardă

PETÁRDĂ, petarde, s. f. Mică încărcătură de exploziv în înveliș de carton sau de hârtie cerată ori smolită, care produce la explozie zgomot și fum și este folosită la semnalizări, la marcarea tirului de artilerie, la focuri de artificii etc. – Din germ. Petarde, fr. pétard.
PETÁRDĂ, petarde, s. f. Mică încărcătură de exploziv în înveliș de carton sau de hârtie cerată ori smolită, care produce la explozie zgomot și fum și este întrebuințată la semnalizări, la marcarea tirului de artilerie, la focuri de artificii etc. – Din germ. Petarde, fr. pétard.
PETÁRDĂ, petarde, s. f. Tub cilindric de carton umplut cu praf de pușcă, a cărui explozie face zgomot mare și care se întrebuințează pentru focuri de artificii, pentru marcarea tirului de artilerie, semnalizare etc.; pocnitoare. Ca într-un viu foc de artificii, cu rachete și petarde, izbucneau rîsete, glume și zeflemele, încrucișate într-un zgomot confuz al sălii cu vuietul unei mări demontate. BART, E. 195.
petárdă s. f., g.-d. art. petárdei; pl. petárde
petárdă s. f., g.-d. art. petárdei; pl. petárde
PETÁRDĂ s. (pop.) pocnitoare. (~ pentru semnalizări.)
PETÁRDĂ s.f. Tub cilindric de carton umplut cu pulbere neagră, a cărui explozie produce zgomot și fum și care servește la marcarea tirului de artilerie sau a exploziei grele în exercițiile de luptă. [Cf. fr. pétard, germ. Petarde].
PETÁRDĂ s. f. tub cilindric de carton umplut cu pulbere, a cărui explozie produce zgomot și fum. (< germ. Petarde, fr. pétard)
PETÁRDĂ ~e f. Tub cilindric (din carton) umplut cu exploziv, care la detonație produce numai zgomot și fum (folosit la focuri de artificii, semnalizări etc.). /<germ. Petarde, fr. pétard
*petárdă f., pl. e (fr. petard). Barb. Tracatrucă, pocnitoare.
PETARDĂ s. (pop.) pocnitoare. (~ pentru semnalizări.)
petardă, petarde s. f. lovitură de pumn.

petardă definitie

petardă dex

Intrare: petardă
petardă substantiv feminin