Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru pescărel

PESCĂRÉL, pescărei, s. m. Numele a două specii de păsări sălbatice care trăiesc pe lângă ape și se hrănesc cu pește (1): a) pescăraș (II); b) pasăre mică cu picioarele scurte, cu penele de pe gușă albe, iar în restul corpului brune-negricioase, cu coada scurtă și ridicată în sus (Cinclus cinclus). – Pescar + suf. -el.[1]
PESCĂRÉL, pescărei, s. m. Numele a două specii de păsări sălbatice care trăiesc pe lângă ape și se hrănesc cu pește (1): a) pescăraș (II); b) pasăre mică cu picioarele scurte, cu penele de pe gușă albe, iar în restul corpului brune-negricioase, cu coada scurtă și ridicată în sus (Cinclus cinclus). – Pescar + suf. -el.
PESCĂRÉL, pescărei, s. m. Pescăraș. Un pescărei cu penet strălucit... își căuta așezare fluturînd din aripi. SADOVEANU, A. L. 194.
pescărél s. m., pl. pescăréi, art. pescăréii
pescărél s. m., pl. pescăréi
PESCĂRÉL s. (ORNIT.) 1. (Cinclus cinclus) pescar, pescăruș, (rar) mierlă-de-apă, mierlă-de-pârâu, (reg.) pietrar, râbar, scobar, pasăre-de-apă, pasăre-de-gheață, pasăre-legănată. 2. v. pescăraș.
PESCĂRÉL ~i m. Pasăre cu penaj brun-negricios, având coadă scurtă și ridicată în sus, care trăiește în apropierea râurilor de munte. * ~ albastru pasăre de talia unei vrăbii, având cioc lung, conic, și penaj albastru-verzui strălucitor, care se hrănește cu pește. /pescar + suf. ~el
pescărel m. pasăre albă care sboară pe lângă suprafața apelor, ca să prinză peștișori, cu cari se nutrește (Alcedo ispida).
pescărél m., pl. eĭ (dim. d. pescar). Pescar (pasăre). – Și pă- (est).
PESCĂREL s. (ORNIT.) 1. (Cinclus cinclus) pescar, pescăruș, (rar) mierlă-de-apă, (reg.) pietrar, rîbar, scobar, pasăre-de-apă, pasăre-de-gheață, pasăre-legănată. 2. (Alcedo atthis) pescar, pescăraș, pescăriță, pescăruș, (reg.) pescuț.
PESCĂRÉL (< pescar) s. m. Pasăre din ordinul paseriformelor, de mărimea uni sturz, brună-negricioasă pe spate, cu coadă scurtă și ridicată în sus; mierlă de pârâu (Cinclus cinclus). Trăiește pe lângă râurile de munte și se hrănește cu pește. ◊ P. albastru = pasăre ihtiofagă de mărimea unei vrăbii, cu penaj strălucitor, albastru-verzui și cioc lung, conic; pescăruș verde (Alcedo atthis ispida).

pescărel definitie

pescărel dex

Intrare: pescărel
pescărel substantiv masculin