Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru persuasiune

PERSUASIÚNE s. f. Acțiunea, darul sau puterea de a convinge pe cineva să creadă, să gândească sau să facă un anumit lucru. [Pr.: -su-a-si-u-] – Din fr. persuasion.
PERSUASIÚNE s. f. (Livr.) Acțiunea, darul sau puterea de a convinge pe cineva să creadă, să gândească sau să facă un anumit lucru. [Pr.: -su-a-si-u-] – Din fr. persuasion.
PERSUASIÚNE persuasiuni, s. f. Darul sau puterea de a convinge pe cineva să creadă sau să facă un lucru. Cumătră Anca... îi spunea lui Badea, înfigîndu-i în ochi două ace de persuasiune: crede și fă cum vrei! Da? de ce nu faci o probă? GALACTION, O. I 150. ◊ (Poetic) Stranii și pline de o rafinată persuasiune, razele lunii ard crestele de piatră ale munților, veștmintele verzi ale pădurilor și privirile pline de uimire ale oamenilor. BOGZA, C. O. 345.
persuasiúne (-su-a-si-u-) s. f., g.-d. art. persuasiúnii
persuasiúne s. f. (sil. -su-a-si-u-), g.-d. art. persuasiúnii
PERSUASIÚNE s. v. convingere.
PERSUASIÚNE s.f. Darul sau puterea de a convinge pe cineva să facă un lucru. ♦ Convingere, credință neclintită. [Cf. fr. persuasion, lat. persuasio].
PERSUASIÚNE s. f. darul, puterea de a convinge pe cineva să creadă sau să facă un lucru. (< fr. persuasion, lat. persuasio)
PERSUASIÚNE ~i f. Caracter persuasiv. [Sil. -su-a-si-u-] /<fr. persuasion
persuaziune f. 1. credință fermă; 2. darul de a convinge: spiritele se câștigă prin persuaziune.
*persuaziúne f. (lat. persuásio, -ónis). Convingere, acțiunea de a convinge: a ceda persuaziuniĭ: Starea omuluĭ convins: persuaziunea dă o mare forță morală.
persuasiune s. v. CONVINGERE.

persuasiune definitie

persuasiune dex

Intrare: persuasiune
persuasiune substantiv feminin
  • silabisire: -su-a-si-u-