Dicționare ale limbii române

5 definiții pentru peristom

PERISTÓM, peristomuri, s. n. (Zool.) Orificiu bucal sau regiune din jurul acestuia la unele nevertebrate, care ajută la colectarea hranei. ♦ (La gasteropode) Regiune îngroșată din jurul cochiliei, care secretă o substanță din care se formează cochilia. – Din fr. péristom.
PERISTÓM, peristomuri, s. n. (Zool.) Orificiu bucal sau regiune din jurul acestuia la unele nevertebrate. ♦ (La gasteropode) Regiune îngroșată din jurul cochiliei, care secretă o substanță din care se formează cochilia. – Din fr. péristom.
peristóm s. n., pl. peristómuri
PERISTÓM s.n. 1. Regiune care înconjură gura la unele animale inferioare, cum sunt infuzorii. 2. (Bot.) Partea de la marginea unor mușchi formată dintr-un număr de dințișori vizibili după căderea operculului. [< fr. péristome, cf. gr. peri – împrejur, stoma – gură].
PERISTÓM s. n. 1. regiune care înconjură gura la ciliate. ◊ margine a deschiderii cochiliei la moluștele gasteropode. ◊ orificiu bucal, mai larg, în partea ventrală și în mijlocul unei plăci madreporice, la echinide. 2. (bot.) marginea superioară a deschizăturii capsului sau a urnei, cu dințișori higroscopici, la mușchi, servind la răspândirea sporilor. (< fr. péristome)

peristom definitie

peristom dex

Intrare: peristom
peristom substantiv neutru