Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru periferic

PERIFÉRIC, -Ă, periferici, -ce, adj. Care ține de periferie, privitor la periferie; situat la periferie, specific periferiei. ♦ Fig. De mică însemnătate; secundar. ♦ (Substantivat, n.) Subsistem al calculatorului electronic care permite operații de transfer de date. – Din fr. périphérique.
PERIFÉRIC, -Ă, periferici, -ce, adj. Care ține de periferie, privitor la periferie; situat la periferie, specific periferiei. ♦ Fig. De mică însemnătate; secundar. ♦ (Substantivat, n.) Dispozitiv extern folosit pentru introducerea și extragerea de date în sau din calculator. – Din fr. périphérique.
PERIFÉRIC, -Ă, periferici, -e, adj. (În opoziție cu central) Care e situat la periferie, de la periferie, care ține de periferie; mărginaș. Sistemul nervos periferic. ▭ Străbătură un lung cartier periferic. VORNIC, P. 127. ♦ Fig. Puțin important, secundar.
periféric adj. m., pl. periférici; f. periférică, pl. periférice
periféric adj. m., pl. periférici; f. sg. periférică, pl. periférice
PERIFÉRIC adj. marginal, mărginaș. (Cartier ~.)
PERIFÉRIC adj. v. colateral, lăturalnic, marginal, minor, neimportant, neînsemnat, secundar.
PERIFÉRIC, -Ă adj. Situat la periferie, de (la) periferie; periferial. ♦ (Fig.) De mică însemnătate, secundar. [Cf. fr. périphérique, it. perifèrico].
PERIFÉRIC, -Ă I. adj. situat la periferie, de margine; periferial. ◊ (fig.) de mică însemnătate. II. s. n. dispozitiv în afara unității centrale a unui ordinator, servind la introducerea, memorarea sau extragerea de date. (< fr. périphérique)
PERIFÉRIC ~că (~ci, ~ce) 1) Care ține de periferie; propriu periferiei. Cartier ~. 2) fig. Care este de importanță redusă; secundar. /<fr. périphérique
*periféric, -ă adj. (d. periferie; fr. périphérique). De la periferie: punctele periferice.
PERIFERIC adj. marginal. (Cartier ~.)
periferic adj. v. COLATERAL. LĂTURALNIC. MARGINAL. MINOR. NEIMPORTANT. NEÎNSEMNAT. SECUNDAR.

periferic definitie

periferic dex

Intrare: periferic
periferic adjectiv