Dicționare ale limbii române

24 definiții pentru periat

PERIÁ, périi, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) curăța de praf, de scame, de noroi cu ajutorul periei. ♦ A(-și) netezi părul cu peria de cap. 2. Tranz. A trece de repetate ori cu peria de fuioare peste fuiorul de in sau de cânepă ieșit din ragilă pentru a-l curăța de câlți, de impurități; a scărmăna, a pieptăna. 3. Tranz. Fig. A stiliza, a îndrepta, a îmbunătăți o lucrare literară, științifică etc. 4. Tranz. Fig. (Fam.) A bate, a lovi. 5. Tranz. Fig. (Fam.) A linguși pe cineva. [Pr.: -ri-a] – Din perie.
PERIÁT1, periaturi, s. n. Faptul de a (se) peria. [Pr.: -ri-at] – V. peria.
PERIÁT2, -Ă, periați, -te, adj. Curățat sau netezit cu peria. [Pr.: -ri-at] – V. peria.
PERIÁ, périi, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) curăța de praf, de scame, de noroi cu ajutorul periei. ♦ A(-și) netezi părul cu peria de cap. 2. Tranz. A trece de repetate ori cu peria de fuioare peste fuiorul de in sau de cânepă ieșit din raghilă pentru a-l curăța de câlți, de impurități; a scărmăna, a pieptăna. 3. Tranz. Fig. A stiliza, a îndrepta, a îmbunătăți o lucrare literară, științifică etc. 4. Tranz. Fig. (Fam.) A bate, a lovi. 5. Tranz. Fig. (Fam.) A linguși pe cineva. [Pr.: -ri-a] – Din perie.
PERIÁT1, periaturi, s. n. Faptul de a (se) peria. [Pr.: -ri-at] – V. peria.
PERIÁT2, -Ă, periați, -te, adj. Curățat sau netezit cu peria. [Pr.: -ri-at] – V. peria.
PERIÁ, perii, vb. I. Tranz. 1. A curăța de praf sau de noroi, cu ajutorul unei perii. Am gătit caiete, condeie nouă, negreală bună, nimic n-am uitat; întocmai ca bravul soldat care își perie uniforma, freacă bumbii, curăță armele bi ajunul bătăliei. NEGRUZZI, S. I 7. ◊ A netezi părul cu peria de cap. (Refl.) Fata dacă-mbătrînește, Nime n-o mai pomenește... Se spală și se albește, Se perie, se gătește, Cătră maică-sa grăiește. HODOȘ, P. P. 198. 2. A trece de repetate ori cu peria de fuioare peste fuiorul de in sau de cînepă ieșit din raghilă, pentru a-l curăța de cîlți; a scărmăna, a pieptăna. O, tu, crai cu barba-n noduri ca și cilții cînd nu-i perii, Tu în cap nu ai grăunțe, numai pleavă și puzderii. EMINESCU, O. I 83. [Inul] îl bat, îl curăță, îl meliță, îl perie, îl torc. DRĂGHICI, R. 78. ◊ Fig. A bate, a lovi. Peria pc Ileana c-o despicătură de lemn și încă așa de frumos, încît biata fată scotea nește zbierete, de gîndeai că se prăpădește lumea. RETEGANUL, P. III 51. 3. Fig. A linguși (pe cineva) pentru a obțin anumite avantaje sau favoruri.
PERIÁT1 s. n. Faptul de a peria; periere. Periatul cînepei.
PERIÁT2, -Ă, periați, -te, adj. (Despre obiecte de îmbrăcăminte) Curățat cu peria; (despre fibre textile) curățat de cîlți.
periá (a ~) (-ri-a) vb., ind. prez. 1 și 2 sg. périi, 3 périe (-ri-e), 1 pl. periém; conj. prez. 1 și 2 sg. să périi, 3 să périe; ger. periínd (-ri-ind)
periát (periere) (-ri-at) s. n., pl. periáturi
periá vb. (sil. -ri-a), ind. și conj. prez. 1 și 2 sg. périi, 3 sg. și pl. périe, 1 pl. periém (sil. -ri-em); ger. periínd (sil. -ri-ind)
periát s. n. (sil. -ri-at), pl. periáturi
PERIÁ vb. v. pieptăna.
PERIÁ vb. v. atinge, bate, cizela, flata, linguși, lovi, măguli, stiliza.
PERIÁT adj. v. pieptănat.
A PERIÁ ~éz tranz. 1) (haine, încălțăminte etc.) A curăța cu ajutorul unei perii. 2) (părul, fuioarele) A pieptăna cu o perie specială. 3) fig. (lucrări, texte etc.) A aduce la condiția necesar (redactând și scoțând lucrurile în plus); a cizela. 4) fig. fam. A lăuda în mod exagerat (pentru a câștiga bunăvoința cuiva); a măguli; a linguși; a flata; a adula. [Sil. -ri-a] /Din perie
perià v. a curăța cu peria.
periéz v. tr. V. periĭ.
périĭ și -éz, a v. tr. (d. perie. – Eŭ periĭ, tu periĭ, ca și speriĭ și zgîriĭ). Curăț cu peria.
PERIA vb. a pieptăna, a scărmăna. (A ~ fuiorul.)
peria vb. v. ATINGE. BATE. CIZELA. FLATA. LINGUȘI. LOVI. MĂGULI. STILIZA.
PERIAT adj. pieptănat, scărmănat. (Fuior ~.)
peria, perii v. t. 1. a bate, a lovi 2. a linguși

periat definitie

periat dex

Intrare: periat (adj.)
periat adj. adjectiv
Intrare: peria
peria verb grupa I conjugarea I
  • silabisire: -ri-a
Intrare: periat (fapt; -uri)
periat fapt; -uri substantiv neutru
  • silabisire: -ri-at