Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru pereu

PERÉU, pereuri, s. n. Strat de piatră care căptușește un taluz, un șanț sau o suprafață înclinată de teren pentru a împiedica surparea pământului sau eroziunea lui de către ape. [Pl. și: peree] – Din fr. perré.
PERÉU, peree, s. n. Strat de piatră care căptușește un taluz, un șanț sau o suprafață înclinată de teren pentru a împiedica surparea pământului sau eroziunea lui de către ape. – Din fr. perré.
PERÉU, pereuri, s. n. Strat de piatră care căptușește un taluz, un șanț sau o suprafață de teren înclinată, pentru a împiedica surparea pămîntului sau roaderea lui de către ape.
peréu s. n., art. peréul; pl. peréuri
peréu s. n., art. peréul; pl. peréuri
PERÉU s.n. Strat de piatră care acoperă taluzurile sau căptușește șanțurile înclinate cu scopul de a le proteja împotriva eroziunilor sau de a împiedica surpările. [Pl. -uri. / < fr. perré].
PERÉU s. n. îmbrăcăminte de piatră, de beton care căptușește un șanț înclinat pentru a împiedica eroziunea sau surparea. (< fr. perré)
peréu (peréuri), s. n. – Zid de susținere din piatră, fără ciment. Fr. perré. – Der. pereia, vb. (a întări cu ziduri).
PERÉU ~ri n. Căptușeală de piatră aplicată pe o suprafață înclinată pentru a preveni surparea sau eroziunea. /<fr. perré
*peréŭ n., pl. eĭe și eurĭ (fr. perré, d. pierre, peatră). Zid fără ciment la marginea uneĭ șosele, unuĭ cheŭ orĭ unuĭ șanț ca să nu se surpe.

pereu definitie

pereu dex

Intrare: pereu (pl. -ee)
pereu pl. -ee
Intrare: pereu (pl. -ri)
pereu pl. -ri substantiv neutru