Dicționare ale limbii române

2 intrări

10 definiții pentru percolare

PERCOLÁRE, percolări, s. f. 1. Extragerea dintr-un minereu a unor metale sau a unor compuși metalici prin dizolvarea acestora. 2. (Geol.) Străbatere a solului de către apa din precipitații. – După fr. percolation.
PERCOLÁRE, percolări, s. f. 1. Extragerea dintr-un minereu a unor metale sau a unor compuși metalici prin dizolvarea acestora. 2. (Geol.) Străbatere a solului de către apa din precipitații. – După fr. percolation.
!percoláre s. f., g.-d. art. percolắrii; pl. percolắri
percolá vb., ind. prez.1 sg. percoléz, 3 sg. și pl. percoleáză
percoláre s. f., g.-d. art. percolării
PERCOLÁ vb. I. tr. A supune operației de percolare. [Cf. it., lat. percolare – a filtra].
PERCOLÁRE s.f. 1. Operație de extragere a unei substanțe solubile, cu ajutorul unui solvent, dintr-un amestec sau dintr-o soluție de mai multe substanțe; percolație. 2. Străbatere a solului de sus în jos de către apa din precipitații împreună cu substanțele pe care le conține. [< percola, după fr. percolation].
PERCOLÁ vb. tr. a supune operației de percolare. (< it., lat. percolare, a filtra)
PERCOLÁRE s. f. 1. extragere a unei substanțe solubile, cu ajutorul unui solvent, dintr-un amestec sau dintr-o soluție de mai multe substanțe. 2. proces de străbatere a solului de sus în jos de către apa din precipitații împreună cu substanțele pe care le conține. (după fr. percolation)
PERCOLÁRE (după fr. {i}; {s} lat. percolo „a filtra”) s. f. 1. Operație metalurgică de extragere a unor metale sau a unor compuși ai acestora prin dizolvarea lor în lichidul care străbate masa de minereu. Se aplică în hidrometalurgia aurului, zincului, cuprului (ex. extragerea aurului prin cianurare). 2. Operație de rafinare a produselor petroliere fluide, care constă în trecerea lor prin turnuri încărcate cu absorbanți. 3. Trecerea unui fluid printr-un corp poros, de obicei în direcție descendentă. În pedologie, prin p. se realizează în laborator analiza cationilor schimbabili din sol. Ca proces natural se referă la înfiltrarea în sol a apei provenite din precipitații sau din alte surse.

percolare definitie

percolare dex

Intrare: percolare
percolare substantiv feminin
Intrare: percola
percola verb grupa I conjugarea a II-a