Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru penticostar

PENTICOSTÁR, penticostare, s. n. Carte bisericească cuprinzând rânduiala slujbelor pe cele 50 de zile dintre Paști și Rusalii. – Din ngr. pentikostárion.
PENTICOSTÁR, penticostare, s. n. Carte bisericească cuprinzând ritualul slujbelor dintre Paști și prima duminică după Rusalii. – Din ngr. pentikostárion.
PENTICOSTÁR, penticostare, s. n. Carte bisericească care cuprinde ritualul slujbelor dintre paști și duminica întîi după Rusalii.
penticostár (carte bisericească) s. n., pl. penticostáre
penticostár (carte) s. n., pl. penticostáre
penticostár (penticostáre), s. n. – Carte de cult, care conține slujbele din perioada dintre Paști și Rusalii. – Mr. pendicustar. Mgr. πεντηϰοστάριον (Murnu 45; cf. Vasmer, Gr., 114), parțial prin sl. penĭtikostarĭ.
PENTICOSTÁR ~e n. Carte bisericească care include rânduiala slujbelor oficiale între Paști și Rusalii. /<ngr. pentikostarión
penticostar n. carte bisericească ce conține slujba de 50 de zile, dela Paști până la Rusalii. [Gr. mod.].
penticostár n., pl. e (ngr. pentikostárion). Carte bisericească care conține ritualu sărbătorilor de la Paște pînă la Rusaliĭ.
penticostar (Biz.) (< gr. πεντηϰοστάριον [pentikostarion]), carte ce conține cântările și citirile „cinzecimii” de la Paști până la Duminica Tututor Sfinților. Imnologia p. se prezintă ca o continuare a aceleia a triodului* (în vechime cântările p. erau cuprinse în trioduri sau în trioduri-p., cum este incunabulul unificat de la Muzeul culturii românești din Șcheii Brașovului, tipărit în 1491, la Cracovia, de către Schweipold Fiol). Alcătuirea p. se datorează școlii imnografice de la mănăstirea Studios, mai ales lui Iosif Studitul (m. 830), dar cuprinde și compoziții ale unor imnografi de mai târziu.
PENTICOSTÁR (< ngr.) s. n. Carte bisericească care cuprinde rânduiala slujbelor pe cele 50 de zile dintre Paști și Rusalii. Cea mai veche tipăritură românească de acest tip datează din 1649, fiind scoasă la Mănăstirea Dealu, sub patronajul doamnei Elena, soția lui Matei Basarab.

penticostar definitie

penticostar dex

Intrare: penticostar
penticostar substantiv neutru