Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru pensiona

PENSIONÁ, pensionez, vb. I. Tranz. A acorda cuiva dreptul de a primi pensie în condițiile prevăzute de lege. ♦ Refl. A ieși la pensie, a deveni pensionar. [Pr.: -si-o-] – Din fr. pensionner, genn. pensionieren.
PENSIONÁ, pensionez, vb. I. Tranz. A scoate pe cineva la pensie, în condiții determinate de lege, acordându-i pensie. ♦ Refl. A ieși la pensie, a deveni pensionar. [Pr.: -si-o-] – Din fr. pensionner, germ. pensionieren.
PENSIONÁ, pensionez, vb. I. Tranz. A scoate pe cineva din producție, în condiții determinate de lege, acordîndu-i pensia cuvenită; a scoate la pensie. Actorii sînt pensionați după 25 de ani de activitate. SAHIA, U.R.S.S. 157. ♦ Refl. A ieși la pensie. S-a pensionat din cauză de boală. – Pronunțat: -ii-o-.
pensioná (a ~) (-si-o-) vb., ind. prez. 3 pensioneáză
pensioná vb. (sil. -si-o-), ind. prez. 1 sg. pensionéz, 3 sg. și pl. pensioneáză
PENSIONÁ vb. I. tr. A scoate (pe cineva) la pensie; a da o pensie (cuiva). ♦ refl. A ieși la pensie. [Pron. -si-o-. / < fr. pensionner, cf. it. pensionare].
PENSIONÁ vb. I. tr. a scoate la pensie; a atribui, a face o pensie (cuiva). II. refl. a ieși la pensie. (< fr. pensionner, germ. pensionieren)
A PENSIONÁ ~éz tranz. 1) A face să se pensioneze; a trimite la pensie. 2) A susține cu pensie. [Sil. -si-o-] /<fr. pensionner, germ. Pensionieren
A SE PENSIONÁ mă ~éz intranz. A ieși la pensie; a deveni pensionar. [Sil. -si-o-] /<fr. pensionner, germ. Pensionieren
*pensionéz v. tr. (fr. pensionner). Scot la pensiune.

pensiona definitie

pensiona dex

Intrare: pensiona
pensiona verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -si-o-