Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru pavoaza

PAVOAZÁ, pavoazez, vb. I. Tranz. A împodobi o sală, o clădire etc. cu steaguri, cu tablouri, cu verdeață etc. în semn de sărbătoare. ♦ P. gener. A împodobi, a orna; a decora, a ornamenta. – Din fr. pavoiser.
PAVOAZÁ, pavoazez, vb. I. Tranz. A împodobi o sală, o clădire etc. cu steaguri, cu tablouri, cu verdeață etc. în semn de sărbătoare. ♦ P. gener. A împodobi, a orna; a decora, a ornamenta. – Din fr. pavoiser.
PAVOAZÁ, pavoazez, vb. I. Tranz. A împodobi (o sală, o clădire etc.) cu steaguri, tablouri, flori etc., în semn de sărbătoare. Două zile spitalul fusese spălat, măturat, fețuit, dezinfectat, pavoazat. C. PETRESCU, Î. II 70. Tot localul era pavoazat cu stegulețe adunate de la vapoarele din port. BART, E. 140. ◊ Fig. Îl încînta acum numai orașul pavoazat de ninsoare. C. PETRESCU, V. 163.
pavoazá (-voa-) vb., ind. prez. 3 pavoazeáză
pavoazá vb. (sil. -voa-), ind. prez. 1 sg. pavoazéz, 3 sg. și pl. pavoazeáză
PAVOAZÁ vb. v. împodobi.
PAVOAZÁ vb. I. tr. 1. A împodobi de sărbătoare (o sală, o clădire etc.) cu stegulețe, cu draperii, cu tablouri etc. 2. A ornamenta o navă cu pavilioanele din codul național și internațional cu ocazia marilor sărbători naționale. [< fr. pavoiser].
PAVOAZÁ vb. tr. 1. a împodobi de sărbătoare (o sală, o clădire) cu stegulețe, draperii. 2. (mar.) a arbora un pavoaz. (< fr. pavoiser)
A PAVOAZÁ ~éz tranz. (străzi, săli, clădiri etc.) A împodobi cu drapele, placarde, portrete etc. (cu ocazia unei sărbători sau solemnități). /<fr. pavoiser
pavoazà v. 1. a garnisi o corabie cu paveze și pavilioane; 2. a orna cu drapele.
*pavoazéz v. tr. (fr. pavoiser, d. pavois, scut, ornarea uneĭ corăbiĭ pin stegulețe, după it. pavesare, a orna corabia cu o pavesata, adică cu o pînză care ascundea dușmanuluĭ preparativele de luptă; decĭ tot ideĭa de „scut”, pavese. V. pavăză). Ornez cu stegulețe, steagurĭ, covoare în semn de sărbătoare: a pavoaza o corabie, un oraș.
PAVOAZA vb. a decora, a găti, a împodobi, a înfrumuseța, a ornamenta, a orna. (A ~ fațada unei clădiri.)
pavoaza, pavoazez v. t. a desfigura (pe cineva) în bătaie.

pavoaza definitie

pavoaza dex

Intrare: pavoaza
pavoaza verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -voa-