Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru pavoaz

PAVOÁZ, pavoaze, s. n. Ansamblu de drapele sau de lumini pe care le arborează o navă cu ocazia unor solemnități. – Din fr. pavois.
PAVOÁZ, pavoaze, s. n. Ansamblu de drapele sau de lumini pe care le arborează o navă cu ocazia unor solemnități. – Din fr. pavois.
PAVOÁZ s. n. (Mai ales în expr.) Marele pavoaz = totalitatea drapelelor care se înalță transversal sau longitudinal pe catargele unei nave în timpul zilei, sau ansamblul luminilor arborate de o navă noaptea, la ocazii solemne. Vaporul însuflețit intra în sărbătoare; nu lipsea decît să se înalțe la catarge, în cinstea femeiei îmbarcate, stegulețele colorate ale marelui pavoaz. BART, E. 47.
pavoáz (-voaz) s. n., pl. pavoáze
pavoáz s. n. (sil. -voaz), pl. pavoáze
PAVOÁZ s.n. Ansamblu de pavilioane sau de lumini arborate de o navă cu ocazia unei festivități. ◊ Marele pavoaz = ansamblul pavilioanelor codului internațional de semnalizare ridicate între catargele din proră și din pupă în ordinea culorilor naționale ale statului respectiv; micul pavoaz = ansamblul pavilioanelor naționale arborate la proră, la pupă și la fiecare catarg al navei. [Pron. -voaz. / cf. fr. pavois, it. pavese].
PAVOÁZ s. n. ansamblu de pavilioane sau de lumini arborate de o navă cu ocazia unei festivități. (< fr. pavois)
PAVOÁZ ~e n. Ansamblu de drapele sau de lumini cu care se împodobește o navă în semn de sărbătoare. /<fr. pavois

pavoaz definitie

pavoaz dex

Intrare: pavoaz
pavoaz substantiv neutru
  • silabisire: -voaz