Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru patriotic

PATRIÓTIC, -Ă, patriotici, -ce, adj. Pătruns de patriotism, plin de dragoste și de devotament față de patrie și de popor; care exprimă, care demonstrează patriotism. [Pr.: -tri-o-] – Din fr. patriotique, it. patriotico.
PATRIÓTIC, -Ă, patriotici, -ce, adj. Pătruns de patriotism, plin de dragoste și de devotament față de patrie și de popor; care exprimă, care demonstrează patriotism. [Pr.: -tri-o-] – Din fr. patriotique, it. patriotico.
PATRIÓTIC, -Ă, patriotici, -e, adj. Pătruns de patriotism, plin de dragoste și devotament față de patrie și popor. Adunarea, neîndoindu-se nicidecum de patrioticele d-voastre sentimente, a socotit de netăgăduită datorie, în numele suferințelor patriei, ajutorul și cooperația d-voastră. GHICA, A. 797.
patriótic (pa-tri-o-) adj. m., pl. patriótici; f. patriótică, pl. patriótice
patriótic adj. m. (sil. -tri-o-), pl. patriótici; f. sg. patriótică, pl. patriótice
PATRIÓTIC adj. (înv.) patriot, patriotesc, patrioticesc. (Act ~.)
PATRIÓTIC, -Ă adj. Propriu patrioților; însuflețit de patriotism. [Cf. fr. patriotique].
PATRIÓTIC, -Ă adj. care exprimă patriotism. (< fr. patriotique, it. patriotico)
PATRIÓTIC ~că (~ci, ~ce) 1) Care ține de patriot; propriu patrioților. Faptă ~că. Sentiment ~. 2) Care vădește patriotism. Cântec ~. [Sil. -tri-o-] /<fr. patriotique
patriotic a. 1. ce ține de patriot; 2. făcut din patriotism.
*patriótic, -ă adj. (lat. patrióticus, d. vgr. patriotikós, al compatrioților. Înț. de „care exprimă patriotizm” e din limba fr.). Plin de patriotizm, care exprimă patriotizm: discurs patriotic. Adv. Ca patrioțiĭ: s’a purtat patriotic.
PATRIOTIC adj. (înv.) patriot, patriotesc, patrioticesc. (Act ~.)
voluntár-patriótic, -ă adj. (Despre muncă, în comunism) ◊ „Liber consimțită”, executată gratis ◊ „în scopuri patriotice” ◊ „Tinerii bucureșteni pun semnătura generației lor în marea carte a muncii voluntar-patriotice.Sc. 30 III 74 p. 1. ◊ „Cetățenii [...] au construit și executat în anul trecut prin muncă voluntar-patriotică amenajări, trotuare și alei pe 560000 mp.” R.l. 15 III 75 p. 3; v. și 22 XI 75 p. 5 (din voluntar + patriotic)
cântec patriotic v. cântec de masă.
ASOCIAȚIA PATRIOTICĂ, organizație politică secretă, cu program de luptă antifeudal. Întemeiată în Moldova de Teodor Rîșcanu și Vasile Mălinescu, a fost descoperită în 1846 de domnul Mihail Sturdza; membrii ei au fost intemnițați sau exilați.

patriotic definitie

patriotic dex

Intrare: patriotic
patriotic adjectiv
  • silabisire: -tri-o-