Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru patiserie

PATISERÍE, (3) patiserii, s. f. 1. Aluat fin, preparat cu mult unt, din care se fac pateuri, plăcinte etc.; pateuri, plăcinte etc. preparate din acest luat. 2. Ramură în industria alimentară care se ocupă cu fabricarea unor produse de patiserie (1). 3. Local în care se consumă și se vând produse de patiserie (1). – Din fr. pâtisserie.
PATISERÍE, (3) patiserii, s. f. 1. Aluat fin, preparat cu mult unt, din care se fac pateuri, plăcinte etc.; pateuri, plăcinte etc. preparate din acest aluat. 2. Ramură în industria alimentară care se ocupă cu fabricarea unor produse de patiserie (1). 3. Local în care se consumă și se vând produse de patiserie (1). – Din fr. pâtisserie.
PATISERÍE, (2) patiserii, s. f. 1. (Cu sens colectiv) Prăjituri, plăcinte, pateuri preparate dintr-un aluat fin și umplute de obicei cu carne, brînză, dulceață etc. 2. Local în care se Consumă și se vînd plăcinte, pateuri etc.
patiseríe s. f., art. patisería, g.-d. art. patiseríei; (localuri) pl. patiseríi, art. patiseríile
patiseríe s. f., art. patisería, g.-d. art. patiseríei; (localuri) pl. patiseríi, art. patiseríile
PATISERIE s. plăcintărie.
PATISERÍE s.f. 1. Pateuri, plăcinte etc. preparate dintr-un aluat fin și umplut cu carne, brânză, dulceață etc.; prăjitură. 2. Local în care se vând și se consumă pateuri, plăcinte; plăcintărie. [Gen. -iei. / < fr. pâtisserie].
PATISERÍE s. f. 1. pateuri, plăcinte etc. preparate dintr-un aluat fin și umplut cu carne, brânză, dulceață. 2. magazin unde se prepară sau se vând produse de patiserie (1). (< fr. pâtisserie)
PATISERÍE ~i f. 1) Aluat fin, preparat cu mult unt, din care se fac pateuri, plăcinte sau diferite copturi. 2) Mulțime de produse alimentare din acest aluat. 3) Local în care se vând și se consumă astfel de produse. [G.-D. patiseriei] /<fr. pâtesserie
patiserie f. arta și comerțul cofetarului (= fr. patisserie).
*patiseríe f. (fr. pâtisserie, d. pâte, pastă). Arta de a face prăjiturĭ.
PATISERIE s. plăcintărie.
simigeríe-patiseríe s. f. Patiserie în care se produc și se vând covrigi ◊ „De asemenea, în trei dintre spațiile existente se vor amenaja simigerii-patiserii.Sc. 17 II 78 p. 2 (din simigerie + patiserie)

patiserie definitie

patiserie dex

Intrare: patiserie
patiserie substantiv feminin