Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru patinaj

PATINÁJ, (2) patinaje, s. n. 1. Patinare2 (1); spec. ramură sportivă care cuprinde probe practicate cu patinele2 pe gheață. 2. Patinoar. – Din fr. patinage.
PATINÁJ, (2) patinaje, s. n. 1. Patinare2 (1); spec. ramură sportivă care cuprinde probe practicate cu patinele2 pe gheață. 2. Patinoar. – Din fr. patinage.
PATINÁJ, (2) patinaje, s. n. 1. Acțiunea de a patina (1); sportul cu patinele. Schiul, patinajul, săniușul și alte discipline sportive de sezon trebuie cunoscute de cît mai mulți tineri. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2865. 2. Patinoar.
!patináj s. n.
*patináj-vitéză s. n.
patináj s. n., (patinoare) pl. patináje
PATINÁJ s. 1. patinare. (Lecții de ~.) 2. v. patinoar.
PATINÁJ s.n. 1. Faptul de a patina; patinare; sportul cu patinele. 2. Patinoar. [< fr. patinage].
PATINÁJ s. n. patinare1 (1); sportul cu patinele. (< fr. patinage)
PATINÁJ ~e n. 1) v. A PATINA. 2) v. PATINOAR. 3) Gen sportiv care cuprinde probe practicate cu patinele. /<fr. patinage
*patináj n., pl. e (fr. patinage). Acțiunea de a patina: patinaju e igienic. Gheața rezervată patinajuluĭ: ne ducem la patinaj. V. săniuș.
PATINAJ s. 1. patinare. (Lecții de ~.) 2. patinoar. (Ne întîlnim la ~.)
patináj-vitéză s. n. (sport) Patinaj de viteză ◊ „Campionii Capitalei la patinaj-viteză.Sc. 15 I 61 p. 3 (din patinaj + viteză, după fr. patinage de vitesse)
PATINÁJ (< fr.) s. n. Ramură sportivă care cuprinde probele practicate cu patinele pe gheață. ◊ P. viteză = ramură sportivă care constă în parcurgerea în parcurgerea unor distanțe scurte de 500, 1.000, 1.500 m sau lungi de 3.000, 5.000, 10.000 m, pe piste de orice lungime sau cu turnante. Primul campionat mondial s-a desfășurat la Amsterdam (1893). La Olimpiadă este introdus în 1924 (Chamonix). Printre cei mai mari patinatori de viteză s-au remarcat: C. Thunberg, O. Mathisen, Lodia Skoblikova, Andrea Schöne, E. Heiden (5 medalii olimpice de aur, 1980, Lace Placid – performanță unică). ◊ P. artistic = ramură sportivă care constă în executarea pe gheață a unor mișcări impuse și a unor mișcări ritmice, liber alese. Primul campionat mondial a avut loc la Sankt-Petersburg (1896). La Olimpiadă este introdus în 1908 (Londra). Concursurile cuprindeau probe de simplu (masculin și feminin) și perechi; din 1976 (Innsbruck) este introdusă și proba de dans. Printre cei mai mari patinatori ai lumii în problele individuale se numără: Gabrielle Seifert, Peggy Fleming, Katharina Witt, Midori Ito, Em. Danzer, A. Calmat, J. Curry, Ondrej Nepela, Brian Boitano, B. Orser, V. Petrenko ș.a. În proba de perechi s-au remarcat: Ludmila Belousova și O. Protopopov, Irina Rodnina cu Al. Ulianov și apoi cu Al. Zeițev, Ekaterina Gordeeva și S. Grinkov ș.a., iar în cea de dans: Diane Towler și B. Ford, Jane Torvill și Chr. Dean, Isabelle și P. Duschenay, Natalia Bestiaminova și A. Bukin, Maria Klimova și S. Ponomarenko, Ludmila Pahomova și A. Gorșkov ș.a. ◊ P. cu rotile = p. care se practică cu patine cu role; probele, elementele (mișcările) sunt identice cu cele din p. viteză și p. artistic.

patinaj definitie

patinaj dex

Intrare: patinaj
patinaj substantiv neutru
Intrare: patinaj-viteză
patinaj-viteză substantiv neutru (numai) singular