pateu definitie

16 definiții pentru pateu

PATÉ s. n. v. pateu.
PATÉU, pateuri, s. n. 1. Preparat culinar din aluat cu mult unt, așezat în foi și umplut cu brânză, tocătură de carne etc. 2. (În forma pate) Pastă de ficat, de carne sau de pește amestecată cu condimente; pastet; (la pl.) sortiment dintr-o astfel de pastă. [Var.: paté s. n.] – Din fr. paté.
PATÉ s. n. v. pateu.
PATÉU, pateuri, s. n. 1. Preparat culinar din aluat cu mult unt, așezat în foi și umplut cu brânză, tocătură de carne etc. 2. Pastă de ficat, de carne sau de pește amestecată cu condimente, care se consumă (unsă pe felii de pâine) proaspătă sau conservată; pastet. [Var.: paté s. n.] – Din fr. paté.
PATÉU, pateuri, s. n. 1. Preparat culinar din aluat cu mult unt; umplut cu brînză sau cu tocătură de carne, șuncă, pește, care se consumă ca aperitiv sau la supă. 2. Pastă de ficat, de carne sau de pește amestecată cu condimente și care se consumă proaspătă sau conservată.
*paté (~ de ficat) s. n., art. patéul; (sorturi) patéuri
patéu (produs de patiserie) s. n., art. patéul; pl. patéuri
patéu s. n., art. patéul; pl. patéuri
PATÉU s. 1. (înv. și reg.) pastet. (~ cu carne, cu brânză.) 2. (înv. și reg.) pastet. (~ de ficat.)
PATÉ s.n. v. pateu.
PATÉU s.n. 1. Un fel de plăcintă umplută cu carne tocată, cu brânză etc. 2. Pastă de ficat, de carne sau de pește, preparată cu condimente și consumată proaspătă sau conservată. [Pl. -uri, var. pate s.n. / < fr. pâté].
PATÉU s. n. 1. plăcintă umplută cu carne tocată, cu brânză etc. 2. pastă de ficat, de carne sau de pește, cu condimente. (< fr. pâté)
PATÉU ~ri n. 1) Preparat culinar făcut din foi mici de aluat (de obicei dospit) cu umplutură (de brânză, carne tocată, varză etc.) și prăjit în ulei, unt. 2) Pastă alimentară preparată din ficat, din carne sau pește cu adaos de condimente. /<fr. pâté
PATEU s. 1. (înv. și reg.) pastet. (~ cu carne, cu brînză.) 2. (înv. și reg.) pastet. (~ de ficat.)
PATÉU, pateuri, s.n. 1. Preparat de patiserie din foitaj umplut cu brânză, carne tocată etc. 2. Pastă tartinabilă din ficat de pasăre (găină, gâscă, rață) sau de porc, proaspătă sau din conservă. 3. Preparat culinar din tocătură de ficat, de carne de porc, de vânat sau de pește, variat adiționată și condimentată, învelită în aluat și coaptă într-o formă de metal; se consumă cald sau rece; înv. pastetă, pastet (din germ. Pastete); dacă compoziția este învelită în slănină și coaptă într-o formă de lut sau de fontă cu capac, preparatul se numește și terină (din fr. terrine); se consumă totdeauna rece, în felii.
pateu, pateuri s. n. (adol.) ficat.

pateu dex

Intrare: pateu
pate
pateu substantiv neutru