Dicționare ale limbii române

7 definiții pentru patagonez

PATAGONÉZ, -Ă, patagonezi, -e, s. m. și f, adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația (amerindiană) a Patagoniei sau este originară de acolo; patagon (1). 2. Adj. Care aparține Patagoniei sau patagonezilor (1), privitor la Patagonia ori la patagonezi; originar din Patagonia; patagon (2). – Patagonia (n. pr.) + suf. -ez.
PATAGONÉZ, -Ă, patagonezi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază (amerindiană) a Patagoniei sau este originară de acolo; patagon (1). 2. Adj. Care aparține Patagoniei sau patagonezilor (1), privitor la Patagonia sau la patagonezi; originar din Patagonia; patagon (2). – Patagonia (n. pr.) + suf. -ez.
patagonéz adj. m., s. m., pl. patagonézi; adj. f., s. f. patagonéză, pl. patagonéze
patagonéz s. m., adj. m., pl. patagonézi; f. sg. patagonéză, g.-d. art. patagonézei, pl. patagonéze
PATAGONÉZ s., adj. (rar) patagon.
PATAGONEZ s., adj. (rar) patagon.
PATAGONÉZI (< n. pr. Patagonia) s. m. pl. Nume dat de spanioli (termenul a fost folosit pentru prima oară de Antonio Pigafetta, istoriograful expediției lui Magellan) triburilor amerindiene (majoritatea făcând parte din ansamblul tehuelche) care au trăit în Patagonia; în prezent sunt în pragul extincției (se mai semnalează doar c. 500 de tehuelche, la S de fl. Chubut). duceau o viață nomadă, vânând cu arcul; i-au uimit pe exploratori cu statura lor foarte înaltă. Migrația spaniolă a produs, treptat, apariția a numeroase epidemii cărora p. le-au căzut victime.

patagonez definitie

patagonez dex

Intrare: patagonez (adj.)
patagonez adjectiv
Intrare: patagonez (s.m.)
patagonez substantiv masculin