Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru pasiona

PASIONÁ, pasionez, vb. I. Tranz. și refl. A trezi sau a simți un interes deosebit, pasiune pentru ceva sau cineva. ♦ Refl. A face ceva cu pasiune. [Pr.: -si-o-] – Din fr. passionner.
PASIONÁ, pasionez, vb. I. Tranz. și refl. A trezi sau a simți un interes deosebit, pasiune pentru ceva sau cineva. ♦ Refl. A face ceva cu pasiune. [Pr.: -si-o-] – Din fr. passionner.
PASIONÁ, pasionez, vb. I. Tranz. A interesa (pe cineva) îndeaproape, a-i trezi cuiva o pasiune. Nu-l mai pasionau peripețiile altora. îl acaparaseră total peripețiile proprii. C. PETRESCU, C. V. 47. Nici nu mi-aș fi închipuit, tată, că te poate pasiona atît de mult politica. REBREANU, R. I 263. Proces care începuse a pasiona toată lumea portului. BART, E. 265. ♦ Refl. A fi cuprins de o pasiune (pentru ceva), a fi captivat (de ceva). A se pasiona pentru o problemă. – Pronunțat: -si-o-.
pasioná (a ~) (-si-o-) vb., ind. prez. 3 pasioneáză
pasioná vb. (sil. -si-o-), ind. prez. 1 sg. pasionéz, 3 sg. și pl. pasioneáză
PASIONÁ vb. 1. a captiva. (Munca pe care o face îl ~.) 2. v. entuziasma.
PASIONÁ vb. I. tr., refl. A (se) interesa cu pasiune. [Pron. -si-o-. / < fr. passionner].
PASIONÁ vb. tr., refl. a (se) interesa cu pasiune. (< fr. passionner)
A PASIONÁ ~éz tranz. 1) A face să se pasioneze. 2) (despre cărți, filme, ocupații etc.) A atrage producând un viu interes. [Sil. -si-o-] /<fr. passioner
A SE PASIONÁ mă ~éz intranz. A fi cuprins de o pasiune. [Sil. -si-o-] /<fr. passioner
pasionà v. 1. a interesa foarte, a excita: un orator mare știe să pasioneze auditoriul său; 2. a prinde pasiune: a se pasiona pentru joc.
*pasionéz v. tr. (fr. passionner, d. passion, pasiune). Umplu de pasiune, excit, fac să prindă interes: vorba luĭ Petru Sihastru pasionă mulțimea de la Clermont, politica pasionează tot. V. refl. Mă umplu de pasiune, prind interes de: s’a pasionat după (saŭ pentru) știință.
PASIONA vb. 1. a captiva. (Munca pe care-o face îl ~.) 2. a (se) entuziasma, a (se) înflăcăra, a (se) însufleți, (fig.) a (se) aprinde, a (se) încălzi, (rar fig.) a (se) învăpăia. (Proiectul l-a ~.)

pasiona definitie

pasiona dex

Intrare: pasiona
pasiona verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -si-o-