Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru participație

PARTICIPÁȚIE, participații, s. f. Participare. ♦ Spec. Faptul de a participa la o activitate economică, contribuind cu bani sau cu alte bunuri materiale, în vederea obținerii unor câștiguri; (concr.) cotă cu care participă cineva la o asemenea activitate. – Din fr. participation.
PARTICIPÁȚIE, participații, s. f. Participare. ♦ Spec. Faptul de a participa la o activitate economică, investind bani sau alte bunuri materiale, în vederea obținerii unor câștiguri; (concr.) cotă cu care participă cineva la o asemenea activitate. – Din fr. participation.
PARTICIPÁȚIE, participații, s. f. 1. Faptul de a participa la o întreprindere capitalistă, investind bani sau alte bunuri materiale; cotă cu care participă cineva. Sînt grupuri de oameni... care au plasat bani și au avut participații în societățile comerciale din Rusia. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 162, 3/2. 2. (Învechit, în forma participațiune) Participare la acțiune. Soarta grăbise finitul lui Alexandru-vodă, fără participațiunea regelui polon. HASDEU, I. V. 198. – Variantă: participațiúne s. f.
participáție (-ți-e) s. f., art. participáția (-ți-a), g.-d. art. participáției; pl. participáții, art. participáțiile (-ți-i-)
participáție s. f. (sil. -ți-e), art. participáția (sil. -ți-a), g.-d. art. participáției; pl. participáții, art. participáțiile (sil. -ți-i-)
PARTICIPÁȚIE s. 1. v. participare. 2. parte. (~ la o afacere în comun.)
PARTICIPÁȚIE s.f. Faptul de a participa la o întreprindere comercială, investind bani sau alte valori materiale; cotă cu care participă cineva la un capital. [Gen. -iei. / cf. fr. participation, lat. participatio].
PARTICIPÁȚIE s. f. faptul de a participa la o întreprindere comercială, investind bani sau alte valori materiale; cotă cu care participă cineva la un capital. (< fr. participation, lat. participatio)
PARTICIPÁȚIE ~i f. 1) Participare cu mijloace bănești (sau cu alte bunuri) la o activitate economică (în scopul obținerii unui câștig). 2) Cotă a unei astfel de participări. /<fr. participation
PARTICIPAȚIE s. 1. participare, (înv.) parisie. (Serbarea are loc cu ~ autorităților.) 2. parte. (~ la o afacere în comun.)

participație definitie

participație dex

Intrare: participație
participație substantiv feminin
  • silabisire: -ți-e