Dicționare ale limbii române

PARODIÁ, parodiez, vb. I. Tranz. A imita o operă literară sau maniera de a scrie a cuiva, cu intenții satirice sau pentru a obține efecte comice. ♦ A reproduce într-o manieră grotescă gesturile, mișcările sau acțiunile cuiva. [Pr.: -di-a] – Din fr. parodier.
PARODÍE, parodii, s. f. 1. Creație literară în care se preiau temele, motivele și mijloacele artistice ale altei opere literare sau ale unui autor în scopul de a obține un efect satiric sau comic. 2. Imitație neizbutită, inferioară sau caricaturală a unui prototip, a unui original. ♦ P. ext. Bătaie de joc. – Din fr. parodie.
PARODIÁ, parodiez, vb. I. Tranz. A imita o operă literară sau maniera de a scrie a cuiva, cu intenții satirice sau pentru a obține efecte comice. ♦ A reproduce într-o manieră grotescă gesturile, mișcările sau acțiunile cuiva. [Pr.: -di-a] – Din fr. parodier.
PARODÍE, parodii, s. f. 1. Creație literară în care se preiau temele, motivele și mijloacele artistice ale altei opere literare sau ale unui autor în scopul de a obține un efect satiric sau comic. 2. Imitație neizbutită, inferioară sau caricaturală a unui prototip, a unui original. ♦ P. ext. Bătaie de joc. – Din fr. parodie.
PARODIÁ, parodiez, vb. I. Tranz. A imita o operă literară cu intenția satirică de a pune în lumină procedeele ei mecanice, maniera ei, sau pentru a obține efecte comice. Îmi venea să parodiez pe marele Corneille. GHICA, S. 319. ◊ (Cu privire la persoane, gesturile sau mișcările lor) Vor intra o dansatoare și un dansator, iar o dată cu ei un pitic cocoșat, isteț, care le va parodia dansul. CAMIL PETRESCU, T. II 116. – Pronunțat: -di-a.
PARODÍE, parodii, s. f. 1. Imitație a unei opere literare, făcută cu scopul de a satiriza un autor sau de a realiza efecte comice pe o temă dată. Parodii originale [titlu]. TOPÎRCEANU. 2. Imitație neizbutită, inferioară originalului. Ești prea strein de aici... Tot atît de strein ca mine, ca băuturile acestea, ca patronul acestei parodii de bar american. C. PETRESCU A. 411.
parodiá (a ~) (-di-a) vb., ind. prez. 3 parodiáză, 1 pl. parodiém (-di-em); conj. prez. 3 să parodiéze; ger. parodiínd (-di-ind)
parodíe s. f., art. parodía, g.-d. art. parodíei; pl. parodíi, art. parodíile
parodiá vb. (sil. -di-a), ind. prez. 1 sg. parodiéz, 3 sg. și pl. parodiáză, 1 pl. parodiém (sil. -di-em); conj. prez. 3 sg. și pl. parodiéze; ger. parodiínd (sil. -di-ind)
parodíe s. f., art. parodía, g.-d. art. parodíei; pl. parodíi, art. parodíile
PARODIÁ vb. (rar) a parodiza. (A ~ o poezie.)
PARODIÁ vb. I. tr. A face o parodie, a imita ceva cu intenția de a ridiculiza și de a obține efecte comice. [Pron. -di-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. parodier, it. parodiare].
PARODÍE s.f. Imitație cu intenție de ridiculizare a unei opere literare serioase. ♦ (P. ext.) Imitație nereușită, inferioară originalului. [Gen. -iei. / < fr. parodie, it. parodia, cf. lat., gr. parodia < para – alături, ode – cântec].
PARODÍÁ vb. tr. a imita o operă literară sau maniera unui autor. (< fr. parodier)
PARODÍE s. f. 1. imitație a unei opere literare, cu scopul de a satiriza un autor sau de a realiza efecte comice pe o temă dată. ◊ (p. ext.) imitație nereușită, inferioară originalului. 2. (muz.) piesă cu caracter de glumă, în care se parafrazează una sau mai multe teme. (< fr. parodie, lat., gr. parodia)
A PARODIÁ ~éz tranz. 1) (opere artistice, mai ales literare, stilurile autorilor) A imita făcând o parodie. 2) (acțiuni, mișcări, gesturi) A reproduce în manieră grotescă (pentru a obține un efect comic sau satiric). [Sil. -di-a] /<fr. parodier
PARODÍE ~i f. 1) Creație literară (muzicală sau plastică) în care se imită și se deformează în mod voit elementele cele mai caracteristice ale operei altui autor, pentru a obține efecte satirice sau comice. 2) Imitație nereușită sau fără valoare a unui original; caricatură. [G.-D. parodiei] /<fr. parodie
parodià v. 1. a face o parodie; 2. fig. a imita gesturile, apucăturile cuiva.
parodie f. imitațiune burlescă a unei opere serioase.
*parodíe f. (vgr. parodia, d. pará, alăturĭ, și odé, odă, cîntec. V. come- și trage-die, palinodie). Schimosirea uneĭ poeziĭ serioase. Fig. Iron. Lucru prost (simulat orĭ nereușit): o parodie de anchetă, de ospăț.
*parodiéz v. tr. (fr. parodier). Schimosesc pin parodie. Pin ext. Imitez prost, simulez: a parodia ĭubirea poporuluĭ.
PARODIA vb. (rar) a parodiza. (A ~ o poezie.)
parodie, piesă cu caracter de glumă muzicală, în care se parafrazează (v. parafrază) una sau mai multe teme*, dându-li-se un sens humoristic.
PARODIE (< fr.; {s} para1- + gr. ode „cântec”) s. f. 1. Scriere cu caracter umoristic sau satiric, constând într-o imitație caricaturală a unei opere literare sau muzicale, prin reluarea, în manieră comică, a temelor, a motivelor și a mijloacelor artistice specifice acesteia. Au scris p. Aristofan, Cervantes, Rabelais, Fielding, iar în literatura română Caragiale, Topîrceanu, M. Sorescu. Spiritul p. și al pastișei este cultivat abundent de scriitori portmoderni, atenți la aventura limbajului artistic (R. Petrescu, M.H. Simionescu, C. Olăreanu, M. Cărtărescu). V. și pastișă. 2. Imitație persiflantă, caricaturală; p. ext. imitație nereușită.
PARODIA Spegazz., PARODIA, fam. Cactaceae. Gen originar din Argentina, Bolivia, Brazilia, Paraguay, peste 30 specii de cactuși mici, globulari sau cilindrici, foarte spinoși, cu spini frumos colorați și flori mari, de un colorit intens, strălucitor, galbene-aurii sau roșii, care apar în vîrf, cu solzi, pubescente și cu peri aspri. Semințe foarte mici, ca un praf.
Parodia alacriportana Bckbg. et Voll. Specie cu flori galbene în vîrful plantei. Corpuri sferice sau cilindrice, verzi-închis, cu cca 20 coaste. Spini mărginași foarte numeroși, aspri, subțiri, galbeni-deschis, spini centrali albi, cca 1,2 cm lungime, unul ca un cîrlig.
Parodia atroviridis Bckbg.Specie cu flori galbene, cca 2,8 cm diametru. Plantă globulară, verde-închis, creștet lînos, coaste (cca cu protuberanțe. Spini marginali, cca 10, albi, cei centrali 4, din care unul lung de peste 1 cm, maro, curbat.
Parodia aureicentra Bckbg. Specie cu flori roșii-violet, cca 4,5 cm diametru. Tulpini globulare, cca 11 coaste cu protuberanțe. Areole albe, păroase. Spini marginali, cca 46, cei centrali cca 8, erecți, vîrf îndoit, albi.
Parodia aureispina Bkcbg. Specie cu flori galbene-strălucitor, cu diametru de 3 cm. Plantă globuloasă, verde-deschis, cca 18 coaste, cu protuberanțe. Spini marginali, cca 44, albi, spini centrali, cca 8, galbeni-strălucitori.
Parodia brasiliensis Speg. Specie cu flori albe-deschis sau roz. Plantă globuloasă, cca 17 coaste. Spini marginali galbeni-deschis, cca 12, subțiri, unul central, maro, cu vîrf curbat.
Parodia chrysacanthion Spegazz. Specie cu flori galbene. Plantă globuloasă, verde, cu cca 26 coaste și protuberanțe. Vîrf lînos, areole albe. Spini galbeni-aurii. Unul din spinii centrali depășește 2 cm lungime.
Parodia faustiana Bckbg. Specie cu flori roșii cu interiorul galben-auriu. Plantă globulară, verde, coaste în spirală cu protuberanțe. Spinii marginali albi, lucioși, cca 22, lungi de 1,2 cm, cei centrali bruni, erecți, 2,4 cm lungime.
Parodia massii Bckbg. Specie cu flori galbene spre roșii. Plantă globulară, verde-deschis, vîrful lînos, cca 17 coaste cu protuberanțe, areole lînoase, albe. Spinii centrali jumătate din numărul celor marginali, închiși la culoare, viguroși și cu cîrlig.
Parodia microsperma (Web.) Spegazz. Specie cu flori portocalii, spinii mărginași incolori, spin central roșu-maro, unul dintre ei în formă de cîrlig.
Parodia mutabilis Bckbg. Specie cu flori cu diametrul de 3,5 cm, galbene, lucitoare. Plante globulare, coaste în spirală cu protuberanțe. Spini centrali 4, lungi de 1,5 cm, roșii, viguroși, unul dintre ei cu cîrlig, cei marginali albi, subțiri, foarte numeroși (cca 54).
Parodia nivosa Fric. Specie cu flori roșii, cca 6 cm diametru. Plante globulare, verzi, coaste cu protuberanțe, areole cu peri lungi. Spini centrali (4) albi, erecți, cei marginali foarte mulți, albi, mai subțiri ca primii.
Parodia sanguiniflora Fric. Specie cu flori roșii-sîngerii cu un diametru de 3-4 cm, spini marginali albi, subțiri și spini centrali maro, cel inferior cca 20 cm lungime, în formă de cîrlig, pe o plantă de formă sferică cu mamile așezate în spirală, cu protuberanțe.
Parodia schwebsiana Bckbg. Specie cu flori roșii-albăstrii, cca 2 cm diametru. Plantă globular-alungită, verde, vîrf lînos, coaste numeroase, în spirală, cu protuberanțe. Areole albe, lînoase. Spinul central de 2,5 cm lungime, cu cîrlig, maro, cei marginali gri-închis, cca 12.

parodia definitie

parodia dex

Intrare: parodia
parodia verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -di-a
Intrare: Parodia (gen de plante)
parodia verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -di-a
Parodia gen de plante
Intrare: parodie
parodie substantiv feminin
Intrare: Parodia alacriportana
Parodia alacriportana   nomenclatura binară
Intrare: Parodia atroviridis
Parodia atroviridis   nomenclatura binară
Intrare: Parodia aureicentra
Parodia aureicentra   nomenclatura binară
Intrare: Parodia aureispina
Parodia aureispina   nomenclatura binară
Intrare: Parodia brasiliensis
Parodia brasiliensis   nomenclatura binară
Intrare: Parodia chrysacanthion
Parodia chrysacanthion   nomenclatura binară
Intrare: Parodia faustiana
Parodia faustiana   nomenclatura binară
Intrare: Parodia massii
Parodia massii   nomenclatura binară
Intrare: Parodia microsperma
Parodia microsperma   nomenclatura binară
Intrare: Parodia mutabilis
Parodia mutabilis   nomenclatura binară
Intrare: Parodia nivosa
Parodia nivosa   nomenclatura binară
Intrare: Parodia sanguiniflora
Parodia sanguiniflora   nomenclatura binară
Intrare: Parodia schwebsiana
Parodia schwebsiana   nomenclatura binară