Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru parlamenta

PARLAMENTÁ, parlamentez, vb. I. Intranz. A duce tratative cu partea adversă pentru a ajunge la o înțelegere, a trata, a negocia; a discuta cu cineva despre o anumită chestiune (litigioasă). – Din fr. parlementer.
PARLAMENTÁ, parlamentez, vb. I. Intranz. A duce tratative cu partea adversă pentru a ajunge la o înțelegere, a trata, a negocia; a discuta cu cineva despre o anumită chestiune (litigioasă). – Din fr. parlementer.
PARLAMENTÁ, parlamentez, vb. I. Intranz. A discuta despre o chestiune, pentru a ajunge la o înțelegere, a duce tratative. Muncitorii din stradă parlamentează. Vor să intre în sală și să țină o întrunire. PAS, Z. IV 55. Sînt în stare să parlamenteze pentru găzduirea într-un bordei de troglodiți. SADOVEANU, Z. C. 9. ♦ A avea convorbiri, a trata cu dușmanul (în vederea încheierii unui armistițiu, a păcii, a schimbului de prizonieri etc.). în a patra zi turcii încep a parlamenta. HASDEU, I. V. 162. Comandantul castelului... desperă de a se mai putea apăra și dete tristul semn că voiește a parlamenta și a se preda. BĂLCESCU, O. II 131.
parlamentá (a ~) vb., ind. prez. 3 parlamenteáză
parlamentá vb., ind. prez. 1 sg. parlamentéz, 3 sg. și pl. parlamenteáză
PARLAMENTÁ vb. a negocia, a trata. (A ~ cu partea adversă.)
PARLAMENTÁ vb. I. intr. A duce discuții și a face propuneri pentru a ajunge la o înțelegere. [< fr. parlementer, it. parlamentare].
PARLAMENTÁ vb. intr. a duce tratative pentru a ajunge la o înțelegere. (< fr. parlementer)
A PARLAMENTÁ ~éz intranz. A purta discuții (cu partea adversă) în vederea stabilirii unei înțelegeri; a duce tratative; a negocia; a trata. /<fr. parlementer
parlamentà v. 1. a face și a asculta propuneri pentru încetarea ostilităților; 2. fig. a fi pe cale de înțelegere.
*parlamentéz v. intr. (fr. parlamenter). Discut cu dușmanu relativ la o convențiune pentru predarea uneĭ cetățĭ, p. încheĭerea unuĭ armistițiŭ ș. a. Fig. Deliberez, discut pentru o înțelegere oare care: nu maĭ parlamenta atîta!
PARLAMENTA vb. a negocia, a trata. (A ~ cu partea adversă.)

parlamenta definitie

parlamenta dex

Intrare: parlamenta
parlamenta verb grupa I conjugarea a II-a