Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru parisilabic

PARISILÁBIC, -Ă, parisilabici, -ce, adj. (Despre substantive sau adjective) A cărui temă păstrează același număr de silabe în cursul declinării (în formele cazuale fundamentale). – Din fr. parisyllabique.
PARISILÁBIC, -Ă, parisilabici, -ce, adj. (Despre substantive sau adjective) A cărui temă păstrează același număr de silabe în cursul declinării (în formele cazuale fundamentale). – Din fr. parisyllabique.
PARISILÁBIC, -Ă, parisilabice, adj. (Despre substantive sau adjective latinești de declinarea a treia) Care are același număr de silabe la nominativul și genitivul singular. ◊ Declinare parisilabică = declinare la care nominativul singular are același număr de silabe ca genitivul.
parisilábic adj. m., pl. parisilábici; f. parisilábică, pl. parisilábice
parisilábic adj. m. silabic
PARISILÁBIC adj. (LINGV.) (rar) parisilab. (Cuvânt ~.)
PARISILÁBIC, -Ă adj. (Despre substantive sau adjective) Care are același număr de silabe la nominativ și la genitiv singular; parisilab. ♦ Declinare parisilabică = declinare în cadrul căreia cuvântul nu-și modifică numărul de silabe. [< fr. parisyllabique].
PARISILÁBIC, -Ă adj. (despre substantive, adjective) care păstrează același număr de silabe în cursul declinării. (< fr. parisyllabique)
PARISILÁBIC ~că (~ci, ~ce) (despre substantive și adjective) Care păstrează același număr de silabe la declinare. /<fr. parisyllabique
parisilabic a. se zice de vorbele cari conservă acelaș număr de silabe la toate cazurile.
*parisilábic, -ă adj. (format d. lat. par, păreche, și rom. silabic; fr. parisyllabique). Gram. Care are la nominativ și la cele-lalte cazurĭ tot atîtea silabe: cuvînt parisilabic (ca latinește canis, „cîne”, genitiv tot canis). Pin ext. Declinare parisilabică. – Se zice și parisiláb (fr. parisyllabe), ceĭa ce nu e maĭ bine.
PARISILABIC adj. (LINGV.) (rar) parisilab. (Cuvînt ~.)
PARISILÁBIC, -Ă adj. (< fr. parisyllabique): în sintagmele cuvânt parisilabic și declinare parisilabică (v.).

parisilabic definitie

parisilabic dex

Intrare: parisilabic
parisilabic adjectiv